Kolm hiigelplaneeti, mis tiirlevad ümber HR8799-nimelise tähe, on arvatavasti 60 miljonit aastat vanad ning asuvad Maast 130 valgusaasta kaugusel, vahendab
ajakirjas Science avaldatud artiklit.

Planeedid on Jupiterist 5-13 korda suurema kogumassiga. Võrdluseks — Jupiter on üle kahe korra suurema massiga kui kõik meie Päikesesüsteemi planeedid kokku.

Astronoomid on avastanud väljaspool Päikesesüsteemi ligi 300 planeeti, kuid need on leitud kaudseid mõõtmisi kasutades, peamiselt tähtede gravitatsioonivälju uurides.

Planeedid püüti pildile Hawaii saarel asuvate Kecki ja Gemini teleskoopidega. Pilte näeb internetis aadressil www.gemini.edu.

Väljaspool Päikesesüsteemi asuvat planeeti õnnestus jäädvustada ka California ülikooli teadlastel, kes kasutades Hubble teleskoopi said pildile planeedi, millele anti nimeks Fomalhaut b.

Planeet tiirleb ümber Fomalhauti-nimelise tähe, mis asub Maast 25 valgusaasta kaugusel. (Üks valgusaasta võrdub umbes 10 triljoni kilomeetriga.) Fomalhaut b asub oma päikesüsteemi tähest ligi 17 miljardi kilomeetri kaugusel, teeb tiiru ümber oma päikese 870 aastaga ja on umbes sama massiga mis Jupiter. Tegu on madalaima massi ja külmima planeediga, mida väljaspool meie Päikesesüsteemi nähtud.

Mitte ühelgi neist planeetidest pole elu. Astronoomide arvates on lootust nende taevakehade kõrvalt leida ka väiksemaid Marsi või Maa taolisi planeete.