Tulemuse juures on - nagu ikka - vähemalt üks väike konks. Nimelt ei ole kuidagi võimalik, et läbi geeliga käsi puhastanud inimese naha pesuvahendist ta vereringesse nii palju alkoholi jõuab, et test pärast joovet näitab. Näiteks bensiinijaama WC-s geeliga käsi puhastanud inimene võib rahulikult kohe edasi sõita kartmata, et ta vindiseks jäänud on. See pole lihtsalt võimalik.

Küll aga võib alkomeeter joovet näidata siis, kui inimene, kes testi läbi viib – praktikas siis näiteks politseinik - on vahetult enne alkomeetri ühekordselt kasutatava puhumistoru pakist välja võtmist oma käsi alkoholipõhise geeliga puhastanud.

USA Missouri osariigi valitsuse tervise- ja eakateteenuste osakonna töötajad testisid 65 täiesti kainet inimest, jagades nad kolme gruppi. Nende peal tehti katseid kolme erineva üldlevinud alkomeetriga. Testi läbiviijad panid oma kätele geeli- või vahupõhist kätepuhastusvahendit ja hõõrusid käsi, kuni need olid kuivad. Seejärel võtsid testijad ühekordselt kasutatava alkomeetritoru kilepakendist välja ja hoidsid sellest senikaua kinni, kuni katsealused alkomeetrisse puhusid.

Tulemus: esimestest testidest 10 protsenti näitasid alkoholijoovet, ehkki katsealused olid täiesti purukained. Lisaks lõppesid 31,5 protsenti teste veanäitudega alkomeetril, kuna alkoholiaurud ajasid mõõteriista segadusse.

Seejärel tehtud väiksema testi tulemusena selgus aga, et kui testi läbiviija ootas kätepuhastuse ja testi vahel viis minutit, mingeid valenäite ei tulnud.

Nagu uurijad ütlevad, langevad tulemused kokku varasemate sarnaste uurigutega, aga siis ei kasutatud neid alkomeetreid, mis USA politsei igapäevavarustuses on.

Avastused tähendavad seda, et tavapäraseid käitumisnorme tuleb muuta, ütlesid uurijad, muidu võib juhtuda, et süütud, kained juhid võivad saada süüdistuse roolijoomarluses.

Samas uuringus soovitavad teadlased aga, et sama kätepesugeeli võiksid politseinikud jaoskondades kätepuhastusgeeli hoopis teisel põhjusel käepärast hoida. Kui sellega käed ära puhastada ja siis sõrmejälgi skaneerida, on tulemus tavalistest märksa selgem.