Uurijad leidsid, et koerapidamisel paistab olevat teatud immunoterapeutilisi plusse; koer majas kahandas muude allergiate ilmnemist kuni neli korda. Kassiga elamut jagava allergilise lapse tundlikkus reaktsioonidele kasvas aga hüppeliselt, vahendab The Daily Telegraph.

Ehkki Cincinnati ülikooli teadlased ei oska öelda, mis sellise erinevuse tingis, kaevab avastus taas kord välja kassi- ja koerapidajate vahelise sõjakirve.

Ajakirjas The Journal of Paediatrics avaldatud uurimus keskendus lemmikloomapidamise ja ekseemi vahelisele suhtele.

Uurijad leidsid, et koerapidamine peres, kus on koeraallergiaga lapsi, võib kahandada ekseemi kujunemise riski neljandaks eluaastaks. Kassipidamine võib aga kassiallergiatega lastel ekseemiriski suurendada.

Tolly Epsteini juhitud uurimisrühm kogus andmeid 636 lapselt, keda oli uuritud Cincinnati lasteallergiate ja õhu saastatuse uuringu CCAAPS raames. Tegemist on pikaajalise uurimusega, mis analüüsib keskkonnas leiduvate aineosade mõjusid laste hingamisteede tervisele ja allergiate kujunemisele.

Uuringusse kaasatud laste allergiakujunemise riski hinnati suureks, sest ka nende lapsevanematel esines allergiaid.

Uurijad keskendusid mitmetele ekseemi kujunemise potentsiaalsetele riskiteguritele, nende hulgas kassi- ja koerapidamisele. Lastele tehti kord aastas esimesest kuni neljanda eluaastani teste 17 eri allergia osas. Lapsevanemad täitsid iga-aastaseid küsitluslehti.

Tulemused pakkusid lemmikloomapidamisega seoses põnevat teavet. Uurijad leidsid, et koeraallergia testis positiivse tulemuse saanud lastel arenes ekseem neljandaks eluaastaks välja väiksema tõenäosusega, kui peres oli enne lapse esimest eluaastat koer.

Kassiallergiatega lastele paistis kassipidamine aga negatiivselt mõjuvat. „Kassiga peres kasvavatel ühe kuni nelja aasta vanustel lastel, kelle nahaallergiate test oli näidanud kassiallergiat, kujunes neljandaks eluaastaks ekseem 13 korda tõenäolisemalt," ütleb Epstein.

Ta märgib siiski, et lapsi, kellel kassiallergiat ei ilmnenud, ei ohustanud ka suurem ekseemirisk. Epstein soovitab lapsevanematel, kelle lastel on ekseemirisk, perele lemmiklooma valides neid tulemusi arvesse võtta. 

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!