Ehkki mõne omaniku arust on armas, kui kass toidukausi juures nõudlikult näub, leiab rühm loomaarstiteadlaseid, et tegu võib olla hoopis märgiga tõsisest toitumishäirest, vahendab The Daily Mail.

Nad väidavad, et kassidel, kes liiga innukalt toitmist ootavad, võib lisaks kõhutäiele olla tarvis psühholoogilist ravi.

Vastava uurimuse läbi viinud Itaalia Padua ülikooli veterinaaruurijad järeldavad, et see, kui kass end söögiajal vastu teie jalga hõõrub, pole märk kiindumusest, vaid sümptom nimetusega “ülemäärane liikidevahelistele interaktsioonidele ahvatlemine”, mis annab märku sellest, et kass põeb uut tüüpi söömishäiret.

Haigusele on nimeks pandud “psühhogeeniline hälbiv toitumiskäitumine” (ingl Psychogenic Abnormal Feeding Behaviour); seda kirjeldav uurimus ilmus ajakirjas Journal of Veterinary Behaviour.

Muudeks haigustunnusteks on teiste kasside tagant toidu varastamine ning peremehele sülle hüppamine eesmärgiga taldrikutelt süüa.

Kui kardate, et teie kass võib sellise toitumishäire all kannatada, soovitavad uurimuse autorid kassi toitmise korra osas sisse viia ranged reeglid, keelata lunimine ja seista hea selle eest, et kass ei näeks pealt, kuidas ülejäänud pere sööb.

Sedamööda, kuidas patsiendi käitumine paraneb, võib kassil ajapikku lubada juures viibida, kui peremees sööb, kuid teda oma taldrikult toita ei tohiks siiski mitte kunagi.

Uurimuse juhtiv autor Paolo Mongillo kommenteeris: “Kuni kassi käitumine tõeliselt väljakannatamatuks ei muutu, ei märka suurem osa peremehi tõenäoliselt midagi.”

Ta lisas, et loomadel võivad toitumishäired välja lüüa stressirohketes tingimustes — täpselt nagu inimestelgi.
Teadlased uurisid toiduga seotud käitumisprobleeme ilmutanud noorukest siiami kassi, kellel oli kombeks talle toitu serveerivatele pereliikmetele peale hüpata ja üritada konservipurgist ise süüa ahmida; samuti varastas kiisu ninaesist teise liigikaaslase tagant.

Kuna uurijail õnnestus käitumist selgitada meditsiinilise põhjendusega, järeldasid nad, et tegu on psühholoogilise probleemiga.

Kaheksa kuu vanust kassi nimega Otto raviti kindlatel kellaaegadel toitmise ja paitamisega, kuid ignoreeriti muul ajal, millele järgnes kiisu käitumise märkimisväärne paranemine.