Ühendkuningriigi Cambridge'i ülikooli filosoofid ja teadlased — nende hulgas eestlasest singularitarianist, häkker, investor ja füüsik Jaan Tallinn — leiavad, et probleem väärib tõsist uurimist, vahendab Phys.org.

Kavandatav eksistentsiaalsete riskide uurimise keskus (ingl Center for the Study of Existential Risk) ühendab eksperte vaagimaks, kuidas üliarukas tehnoloogia, sh tehisintellekt, võib meie olemasolule ohtlikuks kujuneda

"Prognoos, et millalgi sel või järgmisel sajandil pääseb arukus valla bioloogia kütkeist, tundub tehisintellekti arengu juures täiesti mõistlik," märkis Cambridge'i filosoofiaprofessor Huw Price.

Kui see juhtub, ei ole me tema sõnul enam kõige arukamad olemid maailmas ning inimliiki hakkavad ähvardama masinad, mis ei ole küll tingimata pahatahtlikud, kuid ei pruugi oma tegevuses meie huvide ja vajadustega arvestada.

Hirm inimkonda alistavate masinate ees on pikka aega olnud stampteemaks ulmevallas. Tõenäoliselt tuntumaid inimvaenulikke arvuteid on superraal HAL Stanley Kubricki filmist ja Arthur C. Clarke'i romaanist "2001: A Space Odyssey" ("2001: Kosmoseodüsseia").

Price möönis, et paljud peavad tema muresid põhjendamatuteks, kuid rõhutas, et potentsiaalsed ohud on liiga suured selleks, et neid lihtsalt eirata.

"Kuna me ei tea tegelikult, kui suured on vastavad riskid või kui pika perioodi vältel need realiseeruda võiksid, on probleemidele selja pööramine ohtlik. Meie eesmärk on need küsimused tõsiseltvõetava teadlaskonna huviorbiiti tuua," rääkis ta.

Price tunnistas, et ohtude täpset olemust on raske ennustada, kuid märkis, et arenenud tehnoloogia võib ohuks kujuneda juhul, kui arvutid hakkavad ressursse kasutama enda huvides ning inimesi puudutavate valdkondade, näiteks keskkonna jätkusuutlikkuse arvelt.

Ta võrdles riski sellega, kuidas inimesed on üle kogu planeedi levides ja loodusressursse ära kasutades seadnud ohtu samadest ressurssidest sõltuvate teiste loomaliikide ellujäämise.

Lisaks Price'ile on projekti käivitajateks Cambridge'i ülikooli kosmoloogia ja astrofüüsika professor Martin Rees ning üks veebi-suhtlusteenuse Skype asutajaist Jaan Tallinn.

Cambridge’i ülikooli pressiteenistus teatas pühapäeval, et keskuse avamine on kavandatud järgmisesse aastasse.

* Jaan Tallinna pikk "tiitel" alguses pärineb ta enda tutvustusest Cambridge'i ülikooli veebis, kusjuures rõhutatult sellises järjekorras.