California San Diego ülikooli teadurid uurisid alkoholi hoojoomise ja kanepitarvitamisega perioodiliselt tegelenud alaealiste aju valgeolluse rikkumatust.

Hoojoojatel (poistel, kes ühe joomingu käigus pruukisid viis või rohkem napsjooki, või tüdrukutel, kes jõid neli või rohkem jooki korraga) ilmnesid valgeolluse kahjustused aju kaheksas eri piirkonnas.

Hoojoojatel, kes kasutasid ka kanepit, oli kahjustuse määr väiksem seitsmes piirkonnas kaheksast.

"Hoojoojad, kes tarvitasid lisaks ka kanepit, ei erinenud mittetarvitajatest nii suurel määral kui ainult joojate rühm," järeldavad autorid ajakirja Neurotoxicology and Teratology veebiversioonis ilmunu uuringus. "Kanepil võib olla närvirakke kaitsvaid omadusi, mis leevendavad alkoholist tingitud oksüdatiivset pinget või närvirakkude eksotoksilist suremust."

2005. aastal teatasid USA riikliku vaimse tervise instituudi teadlased, et mitte-psühhoaktiivse kannabinoidi kannabidiooli (CBD) manustamine vähendas alkoholist tingitud rakusuremust aju hipokampuses ja entorinaalkoores doosipõhiselt kuni 60%.

"Uurimus näitab esmakordselt, et CBD puhul on tegemist elusolendi närvirakke kaitsva ühendiga, mis pärsib etanooli hootarvitamise tulemusena saadavat ajukahjustust," järeldasid autorid toona.

"Paistab, et alkoholil ja kanepil on organismile vastandlik mõju," kommenteerib uurimust USA kanepiseaduste normaliseerimise aktivistide ühenduse NORML asedirektor Paul Armentano. "Etanool on ilmselgelt toksiline, kahjustades tervist ja arenevaid rakke, samas kui kannabinoidid paistavad olevat võrdlemisi vähetoksilised ja võimalik, et isegi kaitsevad närvirakke."