Need kangekaelsed ained on inimese loodud kemikaalid, mis satuvad toiduahelasse muu hulgas pestitsiidide ja tootmisprotsesside kaudu. Püsivaid orgaanilisi reoaineid on seostatud diabeedi, vähi ja nõdrameelsuse kujunemise riskiga, vahendab NewScientist.

Organismi sattunud reoaineid ladestuvad rasvkoes, kus neid ohtlikuks ei peeta. Nüüd aga on Lõuna-Korea Kyungpooki riikliku ülikooli teadlane Duk-Hee Lee näidanud, et kaalu alandamisega kaasneb reoainete vabanemine ja kuhjumine vereringesse.

Lee võrdles kümne aasta jooksul 1100 täiskasvanut, kelle veres leidus seitset erinevat püsivat orgaanilist reoühendit. Nende veres, kes olid kümnendiga kaotanud kaalus kümme kilogrammi või rohkem, esines kõige rohkem halbu kemikaale. Kõige väiksemad oli reoainete sisaldus nende katsealuste veres, kes olid sama ajaga kümme kilo või rohkem juurde võtnud.

Pole teada, kui palju püsivaid reoaineid inimese tervise tõsiseks kahjustamiseks vaja läheb, mistõttu ei peaks see takistama ülekaalulistel kaalu kahandamast, rõhutab Austraalias Sydneys tegutseva Garvani meditsiiniuuringute instituudi teadlane Amanda Sainsbury-Salis.

Töö ilmus ajakirjas International Journal of Obesity.