Väikeste rõngassabade tõug, mille esindajate üksainus põrsas võib maksta üle 18 000 krooni, on võitnud paljude tuntud meediategelaste südamed. Kääbussigu on lemmikloomaks võtnud teiste hulgas George Clooney, David Beckham, Paris Hilton ja Megan Fox. Nüüd aga võivad samad loomakesed uute ravimite ja kemikaalide testimise vallas katseloomadena välja vahetada pärdikud, hiired, rotid ja koerad, vahendab The Independent.

Euroopa Liidu rahastatud, viis aastat väldanud uurimuse kokkuvõte sedastab, et miniatuursed sead kujutavad uute ravimite inimmõjude katseliseks kontrolliks kõikidest teistest loomaliikidest sobivamat mudelit, kuna on füsioloogilises ja anatoomilises plaanis inimesele kõige sarnasemad.

Vietnami punnkõhulise sea ja teiste minitõugude ristamise tulemusena saadud kääbussead ilmusid lääneriikidesse 1960. aastatel ning algselt aretatigi neid meditsiiniuuringute tarbeks. Alates 1980. aastatest on sigade populaarsus lemmikloomadena üha kasvanud, tõenäoliselt tänu nende väiksele kasvule: täiskasvanud isendi kaal jääb reeglina allapoole 70 kg, s.t kääbussiga on koduseast umbes viis korda väiksem.

„Siga on oma anatoomia, füsioloogia, biokeemia ja elustiili paljude joonte poolest inimesele väga sarnane,” seisab EL-i aruandes. „Eriti peetakse inimuuringute jaoks väga headeks mudeliteks sea südame-veresoonkonda, nahka ja seedekulglat. Nende sarnasuste tõttu võivad kemikaalide ja ravimite toksilised mõjud sigadel sarnaneda mõjudega inimestele rohkem kui mõnedel teistel laialdaselt laboriloomadena pruugitavatel loomaliikidel ilmnevad mõjud.”

Loomaõiguslased on ootuspäraselt nördinud. „Ühe loomaliigi asendamine teisega ei ole loomadel katsetamise vallas samm edasi,” rõhutab Briti vivisektsiooni kaotamise eest võitlejate ühenduse esindaja Sarah Kite. 

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!