Õigemini peaks neid USA-s Utah` osariigis Moabi linna lähistel asuvaid veekogusid tiikideks nimetama. Neis aurustub kaaliumkarbonaat ehk potas ja tiigid on osa sealkandis käivast keerukast kaevandamisprotsessist.

Esmalt pumbatakse 700 – 1200 meetri sügavusele maapõue soolvett, milles sellel sügavusel maapõues leiduv potas lahustub. Saadud vedelik pumbatakse tagasi maapinnale ja paigutatakse tiikidesse, kus see kõrbekuumuses tasapisi aurustuma hakkab. Selleks, et vedelik kaoks ja järele jääksid vaid soola- ja potasekristallid, kulub umbes 300 päeva.

Aurustumistiigid.
Potas ise ei ole aga loomulikul kujul sinine, vaid hoopis valge või punakaspruun. Maapinnale tagasi pumbatud lahus värvitakse tiikides erksiniseks seetõttu, et sellist värvi vedelik neelab päikesekiirgust paremini ja soojeneb rutem.

Siniste tiikidega potasekaevanduse ehitas Texas Sulphur Company aastal 1963. Algul oli see tavaline kaevandus, kus mehed ja masinad maa all töötasid. Samal aastal toimus seal aga gaasiplahvatus, mille tõttu 25 meest maa alla lõksu jäid ja 18 neist hukkus. Paar aastat hiljem ehitati kaevandus ümber tänast lahendust kasutades, mille puhul inimesed enam maa all ei tööta.

Kaaliumkarbonaati kasutatakse seebi ja klaasi tootmisel.

Google Earthi kaudu saab Chrome`i kasutades tiike 3D-vaates imetleda siit.