Sama käib ka äravisatud paberi ja papi kohta, mis sisaldab tselluloosi — polüsahhariidi, millest saab toota etanooli. Tselluloos täidab taimedes peamiselt struktuurset rolli, aidates neil säilitada kuju ja jäikust. Prügimägedel mädanedes on tselluloos aga toiduks mikroorganismidele, mis toodavad sellest metaani. Metaan on peamine maagaasi koostisosa ning sobib seetõttu väga hästi kütuseks. Lihtsalt atmosfääri paisatuna võimendab ta globaalset soojenemist, sest metaan on oluliselt võimsam kasvuhoonegaas kui süsinikdioksiid, kirjutas Scientific American.

Californias asuv ettevõte BlueFire Ethanol sooviks kasutamata jäätmed pigem kokku koguda, et tselluloosist etanooli toota. „Ühest tonnist jäätmetest toodame me 265 liitrit etanooli,” ütles BlueFire’i tegevjuht Arnold Klann. „Raskuseks on siinjuures tselluloosi eraldamine ligniinist, mis on nagu liim, mis tselluloosi koos hoiab.”

BlueFire arvutuste kohaselt saaks aastas USA prügimägedele veetavaist jäätmetest toota 150 miljardit liitrit etanooli, mis kataks umbes kolmandiku USA transpordisüsteemi kütusevajadustest. „Kui liita juurde ka maisitaimede varred ja lehed ning metsatööstuse jäätmed, on meil piisavalt kütust, et asendada 70 protsenti imporditud naftast kodumaise kütusega,” ütles Klann.

Esimese tehase avab BlueFire California osariigis Lancasteri linna lähedal asuva prügimäe juures tänavu teisel poolaastal. Kui saadakse täiendav finantseering USA energeetikaministeeriumilt, siis järgneb sellele peagi ka teine. Kaks tehast kokku toodaksid parimal juhul aastas 80 miljonit liitrit etanooli. Ligniini ja tselluloosi molekulide vaheliste keemiliste sidemete lõhkumiseks kasutatakse väävelhapet. Eraldatud ligniin põletatakse ning sellest saadud energiat kasutatakse tselluloosi etanooliks kääritamiseks. „Eraldatud ligniini põletamisel saadud energia katab umbes 70 protsenti meie vajadustest,” ütles Klann. „Asukoht prügimäe kõrval on kasulik veel selle poolest, et me saame kokku koguda ka kohapeal tekkiva metaani.”

Orgaanilistest jäätmetest biokütuste tootmine on muutumas üha perspektiivsemaks, sest USA Kongress on eraldanud selleks otstarbeks miljoneid dollareid ning võib energeetikaministeeriumi soovidele vastu tulles finantseerida tselluloosist etanooli tootvaid tehaseid veel kümnete miljonite lisadollaritega.

Jäätmetest toodetaval etanoolil on mitmeid eeliseid, sest selleks ei tule kasvatada maisi, mis ajab selle toiduks kasutatava taime hinna väga kõrgele ning tekitab seega niigi nälja käes vaevlevale maailmale lisaprobleeme. Samuti ei ole vaja hankida maad juurde vihmametsade arvelt, et seal maisi või biodiisli valmistamiseks kasutatavat soja kasvatada.

„Biokütused oleksid tõepoolest lahendus, kui kasutada vaid jäätmeid,” ütles põllumajandusekspert Tim Searchinger Princetoni ülikoolist. Ta juhtis hiljuti läbiviidud uuringut, millest selgus, et biokütuste suurem kasutamine ei aita kuidagi kaasa globaalse soojenemise vastases võitluses.

BlueFire on juba ehitanud ühe puidujäätmetest etanooli tootva tehase Jaapanisse, demonstreerimaks tehnoloogia kasutatavust. Selle tagajärjel on Jaapani valitsus andnud loa segada etanooli bensiiniga suhtega 1:100. Klanni sõnul on tehnoloogial parimad eeldused arengumaades, kus taimsed jäätmed sageli lihtsalt ära põletatakse. „Ühiskonnana on meie roll mõelda välja võimalused, kuidas elada nii, et meie tegevusest oleks keskkonnale kõige vähem kahju. Etanool pole selles valguses sugugi halb kütus,” ütles Klann.