USA Today kirjutab, et jaapanlaste ravimi nimi on baloxavir marboxil ja apteegis seda hetkel veel kusagil maailmas ei ole. Siiski on see väidetavalt kõige kiiremini toimiv gripiravim, mille puhul piisab vaid ühest doosist, et inimene ööpäevaga terveneks.

Eelmisel aastal viidi ravimiga läbi kolmanda faasi kliinilised katsed. Neid tehakse siis, kui ravimit on juba varem eelmistes faasides mõnevõrra uuritud, välja selgitatud selle kõrvaltoimed ja soovitatav annus.

Kolmanda faasi raames uuritakse ravimi ohu-kasu suhet: kas kasulik toime kaalub üles võimalikud kõrvaltoimed (nii on neid ühes varasemas netis ilmunud kirjutises iseloomustanud Alar Irs ravimiametist).

Baloxavir marboxili kolmas faas kinnitaski ravimi kiiret, vaid ööpäevaga toimivat mõju täiskasvanutel. Võrdluseks raviti teist testgruppi tuntud ravimi oseltamiviiriga, mida müüakse apteekides Tamiflu nime all. Selle abiga said inimesed haigusest jagu 72 tunniga. Neil, kes platseebot manustasid, kulus 96 tundi.

Kuigi üldine sümptomite leevenduseks kuluv aeg oli baloxavir marboxilil ja oseltamiviiril sarnane, said haiged Shinogi teatel nende testravimit pruukides parema enesetunde siiski märksa rutem, oletavatasti võib ka viiruse nakatuvus kiiremini langeda.

Oseltamiviir on neuraminidaasi inhibiitor, mis blokeerib üht ensüümi, mida viirus enda taastootmiseks kasutab. Uus jaapanlaste ravim töötab teistmoodi, selle arendamisel kasutati avastusi, mida varem on rakendatud HIV-vastastes ravimites ja selle sihiks on üks teine ensüüm. Ravimi abiga välditakse rakkude viirusega nakatumise tõenäosust juba eos, ütlevad tootjad. Teine eelis on, et ravimit peab võtma vaid ühe korra, sellal kui oseltamiviiri on vaja viie päeva jooksul võtta kokku kümme annust. Siinkohal pole asi ainult mugavuses, vaid ka selles, et kui näiteks peaks puhkema pandeemia ehk laustaud, on võimalik sellele oluliselt kiiremat leevendust leida.

Ravim, mis toimib nii A- kui B-tüüpi gripi vastu, sai Jaapani tervishoiuministeeriumilt ajalehe Asahi Shimbun teatel selle kuu algul rohelise tule, mis tähendab, et see võiks umbes maikuus Jaapanis müügil olla.

The Wall Street Journal teatab, et ravimi üks kaasarendajaid on Tamiflu tootja Roche, kellel on ka baloxavir marboxili ülemaailmse levitamise õigus. Ettevõte taotleb ilmselt luba ravimi USA-s müümiseks sel suvel; otsus võiks järgneda millalgi tuleval aastal. Ehk siis - selle gripihooaja puhul uuest ravimist veel mingisugust kasu kellelegi tõusta ei saa.