See on ainuke koht maailmas, kus maa peal toimuvad merealused laamtektoonilised protsessid. Ning Islandilt võib leida ka erosiooni poolt hävitatud kunagistest hiiglaslikest vulkaanidest alles jäänud orge, milles geoloogid ja vulkanoloogid ürgsete tulemägede sügavustes asunud kambreid uurivad, vahendavad ERR-i teadusuudised saadet "Püramiidi tipus".

Imedemaale Islandile on tee leidnud ka mitmed Eesti teadlased.

Island on ainuke koht, kus ookeani keskahelik on tõusnud veepinnast kõrgemale, luues teadlastele tallermaa, kus tükikest ookeani põhjast saab uurida ilma vetesügavustesse laskumata."Sest ookeani kohta me teame ju tegelikult väga vähe. Ilmselt Marsi kohta on varsti võimalik öelda, et me teame palju rohkem, kui oma ookeanisüvikute kohta, kus suurem osa laamtektoonikat juhtub ja suur osa maakera vulkaane purskab, mida me kunagi ei näe. Aga Islandil on see kõik kätte toodud. Lendad lennukiga sinna või sõidad laevaga ja võidki uurida," põhjendab geoloog Alvar Soesoo, miks Island geolooge justkui magnetiga enda poole tõmbab.

Ürgvulkaanide kambritest leidis Soesoo aluselise, musta värvi magma kõrvalt, mis ongi tüüpiline ookeani koorele, ka graniitset magmat.