"Nii nagu Eestil, pole ka Iisraelil erilisi maavarasid. Meil tuleb loota endi peale," ütles ta. Eden näitas Tallinnas toimunud Inteli investeerimisfirma Intel Capital aastakonverentsi järel firma tulevikutehnoloogiaid ja rääkis arvutite tulevikust.

Mooly sõnul muutub inimese ja arvuti suhtlus lähiaastail kardinaalselt. Kuigi protsessorite arvutusvõimsus on 30 aastaga kasvanud miljon korda, on arvuti juhtimiseks ikkagi vaid kolm moodust: klaviatuur, hiir ja nüüd puutetundlik ekraan.

Tema sõnul tulevad järgmisena kasutusele loomulikud (inimese evolutsioonilisi eripärasid arvestavad) ja intuitiivsed (ei vaja juhiseid või õppimist) juhtimisviisid, mis muudavad arvuti kasutamise eristamatuks reaalsusest.

Mooly Eden progressist:
Nüüd on mu taskus olev nutitelefon võimsam kui see arvuti, mis Kuu peale lendas.
Eestikeelne kõnetuvastus võtab aega

Üks selline on kiire kõnetuvastus. Mooly näitas Nuance Dragon Assistanti tarkvara, mis võimaldab väga kiiresti tavalises Windows 8 arvutis käivitada põhilisi programme, teha otsinguid, postitada Facebooki ja Twitterisse jne. Nuance Dragon on USAs alates sügisest eelpaigaldatud paljudesse uutesse arvutkomplektidesse.

Eden nentis, et väikestes keeltes nagu heebrea ja eesti võtab kõnetuvastuse tulek veel aega. "Peame ootama, kuni keegi leiab hea ärimudeli, mis aitaks väikestele keeltele sellise tarkvara luua," nentis ta. Inglise keeles ootab meid aga Inteli nägemuses selline tulevik nagu videos näha:

Arvutisse logimine nõuab elus inimest

Eden näitas ka viipeid jälgivaid ja 3D sügavuskaameraid, mis võimaldavad näiteks arvutisse hetkega sisse logida.

Kaamera jälgib arvuti ette istuva inimese kolmemõõtmelist pilti, et tegu poleks pildi või videoga, ning mõõdab ka pulssi, et keegi ei püüaks arvutisse pääseda elutu kolmemõõtmelise peasarnase esemega.

"Või miks mitte – ei püüaks mahalõigatud peaga arvutisse sisse logida," muigas Inteli karismaatiline asepresident.

Eden näitas väikseid kolmemõõtmelisi kaameraid, mis mahuvad ka sülearvuti ekraani ääre sisse ja on seega hästi turustatavad. Intel on loonud käeviipeid tuvastavate 3D-kaamerate kasutamiseks tarkvaraarenduse komplekti (SDK) ja ootab, et arendajad asuks neid uusi võimalusi programmides kasutama.

Peame keeruka tehnoloogia lihtsaks tegema

"Ma olen näinud oma elu jooksul tohutut tehnoloogilist arenguhüpet," rääkis Eden Fortele. "Kui ma 30 aastat tagasi Haifa ülikooli läksin, oli meil paar perfokaartidega arvutit. Nüüd on mu taskus olev nutitelefon võimsam kui see arvuti, mis Kuu peale lendas," rääkis Eden.

Kas tehnoloogiline progress pole nii kiireks muutunud, et keskmine inimene tänaval ei saa sellest enam aru ja ei jõua ennast sellega kursis hoida?

"Jah, tehnoloogia muutub üha keerukamaks. Kuid meie, kõrgtehnoloogiliste ettevõtete eesmärk on muuta selle keeruka tehnoloogiaga suhtlemine ja selle kasutamine üha lihtsamaks," seletas Eden.

Seetõttu näeb ka Eden tulevikku nn loomulikel kasutajaliidestel, mis põhinevad inimese häälel, viibetel, kehakeelel jne.