Sõna otseses mõttes.

Goertzel ja tema meeskond ehitas selle süsteemi, nad ka täiendavad ja parandavad seda kui vaja, kuid nende leiutis omab tehisintellekti ja on võimeline rahalisi tehinguid börsil tegema ilma igasuguse inimesepoolse sekkumiseta, vahendab Wired.

Iga päev, analüüsides andmestikku kõikide turuhindade ja kaubeldavate mahtude kohta, nagu ka börsifirmade dokumente, teeb tehisintellekt ise turuennustusi ja valib parima tegevuse aktsiaturul.

Kuigi Aidyia omab peakorterit Hongkongis, kaupleb see automatiseeritud süsteem USA väärtpaberitega. Oma esimesel päeval tootis ta juba kaheprotsendilise kasumi, mis pole just suur, aga statistiliselt oluline.

Kuid ta sümboliseerib suurt muutust. Juba niigi, märkamatult on samasuguse süsteemi abil kaubelnud ka San Francisco idufirma Sentient Technologies, taustal 143 miljonit dollarit stardiraha. Ka Two Sigma ja Renaissance Technologies väidavad, et tuginevad tehisintellektile. Wall Streetil on muidki firmasid samas suunas liikumas.

Riskifondid on muidugi ammu tuginenud arvutitele, kuid enamasti on maaklerid ikka teabe põhjal otsuseid teinud, kas siis liigselt riskides, suuri kasumeid teenides või häid võimalusi maha magades. Tehisintellekt on küll inimlikust mõjutatavusest vaba, aga sellest saadav kasu peab ikka veel ennast tõestama.

Matemaatikas on arvutid tõesti head. Kuid tõsisem tehisintellekt, mis peaks tulevikus ka robotitele mõtlemisvõime andma, ootab veel tulemist.