Nimelt tutvustasid Indoneesia teadlased Ameerika Geofüüsika Ühingu konverentsil värskelt valminud uurimust, milles nad väidavad, et megaliitkompleks on kõigest jäämäe tipp ning tegelikult peidab suurem osa muistsest kompleksist end mäe sees, mille tipus hetkel megaliidid asuvad. "Meie uurimus tõestab, et moodustised ei asu vaid mäe tipus, vaid moodustavad tegelikult ka selle nõlvad. Kokku ulatub kompleksi pindala vähemalt 15 hektarini," kirjutasid teadlased oma töö ülevaates.

Uurimisrühm kasutas mitmesuguseid vahendeid, et mäge lähemalt uurida - radarisüsteeme, seismilist tomograafiat, samuti viidi alal läbi arheoloogilisi väljakaevamisi. Nii arvavadki teadlased nüüd, et kogu mägi on ülipika ajavahemiku vältel valminud püramiidjas tehisstruktuur.

Teadlaste hinnangul koosneb rajatis neljast erinevast kihist. Tipmine, nähtav kiht koosneb megaliitstruktuuridest, selle all, umbes ühe kuni kolme meetri sügavusel peidab end teine kiht, mis koosneb samuti sambaid meenutavatest kividest ning mida on uurimisrühma sõnul praeguseni ekslikult peetud looduslikult esinevaks kivimimoodustiseks. Kolmas kiht ulatub kuni 15 meetri sügavusele ning seal asuvad hiiglaslikud koopad või kambrid, neljas kiht koosneb peamiselt basaldist, mida on samuti väidetavalt inimeste poolt vormitud.

Uurimisrühma hinnangul näeb püramiidi struktuur välja selline

Radiosüsiniku meetodi abil on uurimisrühm määranud ka kihtide vanused - esimene kiht on umbes 3500 aastat vana, teine 8000 aastat vana, kolmanda ja neljanda kihi vanused on aga juba vastavalt 9500 ja 28000 aastat.

Uuringu koostajate hinnangul on hiiglaslik püramiid religioosse tähtsusega. "See on unikaalse kujundusega tempel," ütles töörühma juhtinud geofüüsik Danny Hilman Natawidjaja Live Science'ile. Tema sõnul arvavad inimesed tihti, et eelajaloolisel ajal suudeti luua vaid primitiivseid ehitisi, kuid nende avastus tõestab vastupidist.

Kõik spetsialistid ei ole aga avastuse suhtes üht meelt. Mitmed arheoloogid ja teised skeptikud on viidanud, et uurimuse koostamiseks kasutatud meetodid on vigased, eriti on kritiseeritud seda, indoneeslaste läbi viidud arheoloogilisi väljakaevamisi. Kriitikute hinnangul toimusid väljakaevamised liiga kiiresti ning liiga lühikestes etappides, samuti kasutati kaevamiseks ebasobivaid tööriistu, näiteks kõplaid.

Müstilise mägistruktuuri uurimine jätkub ning tõenäoliselt saame selle kohta juba üsna pea rohkem infot. Töörühma uurimistulemused ei ole küll veel teiste teadlaste poolt üle vaadatud ja kinnitatud, kuid kes soovib, saab nendega lähemalt tutvuda SIIN.