„Meie jõupingutused ühenduse taastamiseks on ebaõnnestunud. Missioon on lõpetatud," ütles India rahvusliku kosmoseagentuuri esindaja S. Satish, vahendab Novaator Reutersi uudist.

Ühendus Kuu ümber tiirleva Chandrayaan-1-ga katkes laupäeval ning selle põhjusi alles uuritakse, kirjutas Reuters.

79 miljoni dollarilise eelarvega missioon sai rahvusliku eufooria saatel stardi eelmise aasta oktoobris. Selle missiooniga tõusis India tõsiseltvõetavaks kosmoseriigiks ning algatas ühtlasi ka Aasia kosmosevõidujooksu India, Hiina ja Jaapani vahel, kes kõik on Kuu ja selle ressursside uurimise vastu suurt huvi üles näidanud. Ühtlasi näitas India selle sammuga maailmale, et on oluline globaalne jõud.

Projekti üheks osaks oli ka Kuu pinnale maandumine, millega saadi eelmise aasta novembris edukalt hakkama. Selle sammuga sai Indiast neljas riik, mis oma lipu Kuu pinnale on suutnud viia.

Projekti elueaks oli planeeritud kaks aastat ning see oli mõeldud ettevalmistama Chandrayaan-2 missiooni, mis saadetakse teele 2012. aastal. Loetud aastate jooksul soovib India saata Kuule ka mehitatud missiooni ning seejärel sarnaselt USAle keskenduda Marsi uurimisele.