Uurimusest selgus, et patsientidel, kes oma reumatoidartriidiga pöördusid homöopaatilise ravitseja poole, alanesid märkimisväärselt valu, põletik ja muud olulised haigustunnused. Küll aga polnud mingit vahet, kas neile antud lahus oli tõeline homöopaatiline tinktuur reuma raviks või platseebo, vahendab The Daily Telegraph.

Ajakirjas Rheumatology ilmunud uurimuse raames võrreldi eri patsiendirühmi, kes olid juba oma haiguse vastu saanud konventsionaalset ravimit.

Patsiendid, kes käisid viis korda homöopaadi konsultatsioonil, kogesid kliinilise seisundi märkimisväärset paranemist — hoolimata sellest, kas neile antud tinktuur oli tõeline reumavastane „homöopaatiline ravim” või pelk platseebo.

Nende patsientide, kellele anti täpselt samu preparaate ilma konsultatsioonideta, seisund paremaks ei muutunud.

Uurimuse autorite väitel annavad tulemused mõista, et lihtsalt patsientidega rääkimine ja nende kuulamine võib nende tervist hoomatavalt viisil parendada.

„See uurimus esitas küsimuse, kas homöopaatias mõjub jutt või mõjub ravim. Meie leidsime, et mõjub jutt ja tegelikult ka kuulamine,” ütleb Southamptoni ülikooli tervishoiu-uuringute professor George Lewith.

Homöopaatiline meditsiin rajaneb teoorial, mille kohaselt ained, mis tervel inimesel võivad haigussümptomeid tekitada, ravivad äärmuseni lahjendatud kujul samu hädasid haigel inimesel. Taolise meetodi poolehoidjate väitel sisaldab taoline „ravim” algse koostisaine „mälestust“ — hüpotees, mida teadlased ei tunnusta.

Ehkki uurimus näitas, et preparaadid ise kuidagi kasulikud pole, peaksid tavameedikud õppust võtma sellest, kuidas homöopaadid oma patsiente kohtlevad, rõhutab Lewith.

„Patsiendi paigutamine konsultatsiooniprotsessi keskmesse annab võimsa efekti. Ma usun, et tavameedikutel on antud tööst palju õppida selle kohta, kuidas pakkuda patsiendikesksemat hooldust, mitte kohelda inimesi kõndivate haigustena,” märgib ta..

Uurimuse juhtiv autor Sarah Brien ütleb, et ehkki varasemad uurimused on andnud mõista, et homöopaatiast pole reumatoidartriidiga patsientidele mingisugust kasu, kinnitab värske uurimus esmakordselt teaduslikult, et taoline kasu sõltub otseselt sellega seotud unikaalsest konsultatsiooniprotsessist.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!