Wendelstein 7-X jõudis hiljuti lehepealkirjadesse sellega, et tekitas sekundiveerandiku väldanud veseinikuplasma-impulsi. Nüüd on aga Hiina riikliku füüsikateaduste instituudi teadlased kuuldavasti näidanud oma fusioonmusklit ja säilitanud plasmavoogu muljetavaldava 102 sekundit vältel, vahendab Gizmag.

Katselisi reaktoreid nagu Hiina eksperimentaalne ülijuht-tokamak EAST (ingl Experimental Advanced Superconducting Tokamak) on juba aastakümneid kasutatud kõikjaldase ja puhta tuumade liitumise energia rakendamise võimaluste uurimiseks. Nende õõnsate sõõrikukujuliste kambrite sees kuumutatakse gaasiline vesinik Päikesel valitsevale kuumusele lähedastele temperatuuridele, kuni see muutub plasmaks, mida ohjeldatakse võimsate magnetväljadega. Kui vesinikuplasmat õnnestub piisavalt kaua paigal hoida, võib see ühel päeval kujuneda praktiliselt ammendamatuks energiaallikaks.

Hiina füüsikateaduste instituudis hiljuti läbi viidud katse käigus õnnestus füüsikuil plasmat kuumutada väidetavalt umbes 50 miljoni Kelvinini, mis on kolm korda kuumem Päikese tuumas valitsevast kuumusest, ja seda 102 sekundi jooksul säilitada. Seesuguste eksperimentide mõte on matkida tähtedes toimuvat tuumade ühinemise e fusiooni protsessi, mille käigus aatomite tuumad põrkuvad ja “sulavad” kokku heeliumiaatomiteks, vabastades samal ajal suure hulga energiat. EAST-i avalikult sätestatud eesmärgiks on saavutada temperatuur sada miljonit Kelvinit ja säilitada plasmat kauem kui tuhat sekundit (u 17 minutit).

Tõtt-öelda edestas EAST-i plasmavoog Wendelstein 7-X-i parimaid tulemusi juba enne, kui sakslaste miljardieurone reaktor üldse valmis ehitati. 2013. aastal andsid sealsed teadlased teada, et neil õnnestus kõrgele temperatuurile viidud plasmavoogu säilitada rekordilised 30 sekundit. Teadlaste väitel saavutati tulemus tänu uudsele tehnilisele lähenemisele, mis nõudis plasmat kätkevate magnetjoonte ümberkujundamist ja toori sisekülje katmist uute materjalidega, mis takistavad plasmavool “sõõriku” seintele loksumast ja kokku varisemast.

Veel üks võimalus luua plasma säilitamiseks piisavalt stabiilset keskkonda on nn stellaraator-reaktorite arendamine. Too lahendus, mida rakendatakse ka Wendelstein 7-X-i juures, ajab plasmat läbi kõverdatud magnetvälja, mis surub voogu pidevalt kambri keskele ja niimoodi selle lagunemist paremini ennetab.