Tänaseni on Hiina maailma rahvarohkeim riik, 1,35 miljardi inimesega, kuigi India on 1,2 miljardiga juba kuklasse hingamas. Alates 1978. aastast on Hiina sundinud oma noorpaare leppima vaid ühe lapsega, selleks, et ülerahvastust vältida.

Ühelapsepoliitika on olnud ka väga vägivaldne poliitika. Esiteks on riigis tegutsenud ka omamoodi moraalipolitsei, kuna volitatud isikud käisid "ühiskondliku käenduse korras" noorpaaride uste taga moraali valvamas.

Teisalt kirjeldab telekanal NBC ühe nendega rääkinud hiinlase kogemusi. Kuna Liu Jie õpetajannast ema sünnitas talle keeldudest hoolimata venna, lasti ema töölt lahti. Ja nüüd on Liu Jie hakanud aktivistiks, kes  nõuab ühelapsepoliitika lõppu. Iseasi palju Partei temasuguseid kuulab.

Ja Hiina perekond on muutunud veidraks nähtuseks, sest nooremat põlvkonda on selgelt vähem kui vanureid, keda nüüd ülal peab pidama. Traditsioonilist perekonda enam ei ole, lastest on saanud riikliku poliitika relv ja korduvalt on kuulda ka uudiseid, kus peast segi läinud isad võtavad noa kätte ja ründavad lapsi lasteaias. See paistab olevat lausa Hiina veidrus.

Sel nädalal tuli valitsuse juures tegutsev Hiina Arengu-uuringute fond välja ametliku ettepanekuga, et ühelapsepoliitikast peaks tasapisi loobuma. Konkreetselt on jutt mõnedes provintsides 2015. aastal juurutatavast kahelapsepoliitikast, ja seejärel juba 2020. aastast alates kogu riigis keeldude ja piirangute mahavõtmisest üldse. On piirkondi Hiinas, kus on ka seni eiratud keeldusid mitme lapse hankimiseks, kuna ennekõike talunikel on tööjõudu vaja ja nad on valmis maksma pigem trahvi, kui leppima vaid ühe lapsega. Ometi on ka tänases Hiinas majanduslik ebavõrdsus juba nii suur, et vaesem elanikkond ei saa endale lubadagi rohkem kui üht last.

On väidetud, et aastail 1978-2011 on sündinud 400 miljonit hiinlast vähem, kui loomulik oleks olnud. Demograafilist pommi suudeti küll vaos hoida, aga selline poliitika tähendas liiga julma sekkumist inimeste eraellu.

Inimeste keskmine eluiga on ka pikenenud, ehk kui praegu on Hiinas 185 miljonit enam kui 60-aastast elanikku, siis aastaks 2053 arvatakse neid olevat juba 487 miljonit. Ja Hiina võime sellist hulka pensionäre ülal pidada nõrgeneb järjest."Hiinal pole mingit kogemust, mingit arusaama ja mingit valmisolekut, kuidas toime tulla äärmiselt madala sündivuse kaasa toodud väljakutsetega," teatas Pekingi Renmini ülikooli professsor Gu Baochang.

Küsimus on ainult selles, kas ühelapsepoliitika vaimus üles kasvatatud noorem põlvkond enam on valmis üldse lapsi sünnitama.