Daily Newsi teatel näitas uuring, et Kaposi sarkoomiga seotud herpeseviirus (KSHV) oli Ameerika Ühendriikide homoseltskonnas laialt levinud juba enne HI-viiruse levikut.

Terve immuunsussüsteemiga inimestel areneb Kaposi sarkoom harva välja, kuigi nad võivad olla KSHV-positiivsed. See tõbi oli enne aidsi suhteliselt haruldane. Ent tugev seos Kaposi sarkoomi ja HI- viiruse esinemise vahel tekitas ekspertides kahtlusi, et kaks haigust on omavahel seotud.

Kui aga teadlased uurisid homoseksuaalsete meeste verd, siis selgus, et KSH-viirus püsis stabiilne, kuigi HI-viiruse levik tegi läbi tõuse ja mõõnasid. Täpsemad uuringud viisid teadlased mõttele, et KSHV ei levi nii nagu HI-viirus ning et kaitsevahenditeta anaalseks ei ole KSHV levimise peamine tee.

KSHV-d leidub peamiselt süljes, mitte spermas, niisiis levib see peamiselt sülje kaudu, nii nagu teised herpeseperekonda kuuluvad haigused. Et aga haigus on peamiselt levinud homoseksuaalide hulgas, tulid uurijad järeldusele, et haigus ei levi mitte niivõrd suudlemise, kuivõrd suuseksi teel.

Uuringu tulemused on avaldatud teadusajakirja The Journal of the American Medical Association 9. jaanuari numbris.