Kuus aastat ehitatud ja 210 miljonit dollarit maksnud Frederick Phinease ja Sandra Priest Rose´i kosmosekeskus moodustab osa muuseumist ning pakub muuhulgas "suure paugu" etendust.

Muuseumi keskmes on 26,5-meetrise diameetrise kupliga renoveeritud Haydeni planetaarium, mis on Ühendriikide suurim klaaskardin.

Planetaariumi alumisel korrusel asub "suure paugu" kino, kus külastajad võivad uurida ekraaniga kaetud klaasanumat, sellal kui näitlejanna Jodie Foster juhib heli- ja eriefektidega laseretendust, et näidata huvilistele universumi tekkimise esimesi sekundeid.

Planetaariumi ülemisel korral paikneb "kosmosekino" ehk "pääse universumisse". Zeiss Mark IX täheprojektoriga varustatud väljapanek on niisama erinev vanast kui digitaaltelevisioon Kopernikuse 1543. aasta töödest.

End kino 429 plüüzhistmel sisse seadnud vaatajad võivad jälgida valgusekiirusel toimuvat taevast teekonda, mida juhib teine Hollywoodi superstaar Tom Hanks.

"Mitte keegi, isegi mitte astronoomid, ei ole saanud kogeda universumi selliselt ja nii suures ulatuses," ütles muuseumi eriprojektide direktor James Sweitzer. "See annab meile esmakordselt võimaluse reisida läbi tõelise teadusliku universumimudeli."

Nii nagu vana 1935. aasta muuseum, mis inspireeris selliseid astrofüüsika kuulsusi nagu Carl Sagan ja Haydeni planetaariumi praegune direktor Neil de Grasse Tyson, loodab ka uus muuseum pakkuda nii haridust kui meelelahutust.

"Minu jaoks on see kosmiline katedraal," tsiteeris Reuters hoone arhitekti James Polsheki sõnu.

Ameerika loodusloomuuseum on üks maailma populaarsemaid muuseume, mida külastab aastas umbes neli miljonit inimest. Uue planetaariumi külastajate arvuks on plaanitud umbes miljon.