Heebrea ülikooli ning mitmete Kanada ja USA instituutide uurijad ütlesid, et surilina on väga erinev siiamaani vaidlusi tekitavast Torino surilinast, vahendab BBC.

Mõned usuvad sellesse, et Torino surilinas maeti Jeesus Kristus, teised peavad lina võltsinguks. Äsja leitud surilina on Torino omast märksa lihtsakoelisem.

Surilina jäänustesse mähituid meesterahva surnukeha leiti Jeruusalemma vanalinna lähistel asuvast hauakambrist, mis pärineb Jeesuse aegadest. Hauakamber moodustab osa nn Verepõllu (Hakeldama) kalmistust, kus legendi kohaselt võttis endalt elu Juudas Iskariot.

Uurijad usuvad, et surnu oli tähtis juudisoost preester või ülik, kes suri pidalitõppe. Tegemist on ka seni kõige varasema dokumenteeritud pidalitõve-juhtumiga.

Teadlaste sõnul oli koolnu mähitud lihtsasse kahesuunalise koega riidesse, mis erineb suuresti Torino surilina keerulisest koest.

Uurijad usuvad, et leitud ribad on Jeesuse ajal kasutatud surilinadele tüüpilised. Seetõttu on nad ka arvamusel, et Torino surilina ei saanud pärineda 1. sajandi Jeruusalemmast.

Torino surilina on põhjustanud ohtralt vaidlusi. 20 aasta eest läbi viidud katsed näitasid, et riie pärineb keskajast, usklikud aga väidavad, et riidel on jälg näost, mis kuulus Kristusele.