Ühendkuningriigi Sheffieldi ülikooli doktori Eran Elhaik'i ja Lõuna-California osariikliku ülikooli doktori Tatiana Tatarinova juhtimisel loodud uus programm toimib sarnaselt satelliit-positsioneerimissüsteemiga GPS, ainult et see juhatab kasutaja ajas tagasi kaugesse minevikku, vahendab Sheffieldi ülikooli koduleht.

Koordinaadid arvutatakse välja kasutaja personaalse sissesegunenud geneetilise struktuuri (ingl genetic admixture) analüüsi alusel.

Iga nüüdis-inimese geneetilises "kokteilis" peegelduvad tema esivanemate genoomid. Iga kord, kui erisuguste geneetiliste taustadega kõugud järglaseid said, mõjutas see veidi järgmiste põlvkondade genofondi koosseisu.

See osa, mis taolisel moel lisandunud geneetilistest osistest konkreetse inimese DNA-s säilinud on, aitab GPS-programmil välja arvutada, kui kauges minevikus geenide ühinemised aset leidsid.

Inimese isiklikku geneetilist ajalugu maailma rahvaste rändamise ajalooga kõrvutades suudab programm dešifreerida, kust inimese kauged esivanemad pärit olid ja millal nad oma elukaaslastega kokku said.

Niimoodi geenide jälgi ajades oskab süsteem linn linna, küla küla haaval öelda, kust on pärit kasutaja esivanemad — tuhande aasta taguse esivanematekoduni välja.

Tehnika juures on ainus miinus tõsiasi, et põlvkonnapõhiste geneetiliste juhtlõngade hulk kahaneb tuhande aasta tagusest minevikust ajas kaugemale tagasi liikudes oluliselt. Inimese pärinemisloo varajasem ajalugu on nimelt uue geneetilise materjaliga n-ö üle kirjutatud.

Kui soovite teada, kus täpselt on Teie tuhande aasta tagune "geneetiline päriskodu", tuleb teil vaid hankida DNA-proovide võtmise komplekt, saata proov mõnele ettevõttele, mis teostab autosomaalse DNA analüüse ning laadida tulemused Prosapia Geneticsi veebilehele.