Päriskalast inspireeritud kalarobot suudab reageerida muutustele veekeskkonnas, nagu näiteks jõevoolus ja lainetuses, samuti saab selle abil uurida veealust keskkonda rannalähedases madalas vees. Sarnaseid robotkalu loodetakse tulevikus rakendada demineerimisel, keskkonnareostuse jälgimiseks ja päästetöödel.

TTÜ biorobootika keskus ja Eesti Meremuuseum osalevad rahvusvahelises projektis uudsete allveearheoloogia vahendite arendamiseks. Allveearheoloogia projektis ARROWS (ARchaeological RObot systems for the World's Seas) hakkab TTÜ ehitama robotkalu, mis kaardistavad laevavrakkide sisu. Tulevikus hakkavad robotid sellel ohtlikul tööl asendama tuukreid.

ARROWS toob kokku allveerobootikud ja -arheoloogid üle kogu Euroopa. Lisaks TTÜ-le ja Eesti Meremuuseumile annavad suure panuse partnerid Itaaliast, Suurbritanniast, Hispaaniast ja Türgist. Projekti koordineerib Firenze Ülikool. Ühiselt kohandatakse olemasolevaid allveetehnoloogiaid arheoloogia vajadustele, et laevavrakkide uurimine oleks odavam ja ohutum.

Projekt tegeleb kõigi allveearheoloogia etappidega alates uute vrakkide otsimisest kuni väljakaevamiste ja dokumenteerimiseni.

Koostööpartnerid arendavad autonoomseid allveerobotiteid merepõhja kaardistamiseks, mis oleks palju odavamad teadlastega mehitatud uurimislaeva merele saatmisest. Esimesel kaardistamisel tähelepanu äratanud võimalikele leiukohtade täpsemateks mõõtmisteks loodetakse ARROWSi projektiga luua stereokaamerate ja sonaritega varustatud robotid, mis koostavad kolmemõõtmelise kujutise vraki ümbrusest.

TTÜ uurib võimalusi toota robotkalu uppunud laeva sisenemiseks, et otsida arheoloogiliselt huvitavaid leide ja kaardistada ohtusid, nagu näiteks kalavõrgud. Tuleviku väljakaevamisrobotid puhastavad avastatud objektid ja toovad pinnale. ARROWSi oluline panus allveearheoloogiasse on paremate IT-põhiste arhiivide väljatöötamine, mille väljundiks võiks olla veebiportaal leiukoha 3D rekonstruktsiooni ja juurdekuuluva info vaatamiseks, arheoloogide koostöö tõhustamiseks.

ARROWSi tulemuseks on allveearheoloogia efektiivsemaks muutmine. Praegu lebab Läänemere põhjas palju vrakke, mille asukoht on teada, ent mille uurimiseks pole ressursse. Tulevikus saab robootika abil alustada uuringuid enne, kui vrakid lõplikult hävinevad. TTÜ biorobootika keskus teeb tihedat koostööd Eesti Meremuuseumi arheoloogidega, et valminud lahendused tõepoolest allveearheoloogide vajadustele vastaks.