Poolas elavast piisonikarjast pärinevad seitse looma viiakse Hispaania põhjaosas asuvatesse Palencia mägedesse, kus nad kontrollitud alal vabalt ringi liikuma hakkavad. Kaks isast ja viis emast piisonit jõudsid Hispaaniasse reedel, vahendab Novaator AFP uudist.

Üheteistkümnendal sajandil Pürenee poolsaarel välja surnud Euroopa raskeima maismaalooma (piison kaalub 300-920 kg) taasviimine Hispaaniasse sai teoks looduskaitsjate kaheksa aastat kestnud töö tulmusena.

800 Euroopa piisonist koosnev kari elab Poola ja Valgevene piiril asuvas Belovežje ürgmetsas, mis on kaitse all olev rahvuspark. Euroopa piison on hiljuti toodud sisse ka Lätti, Leetu, Venemaale, Ukrainasse, Rumeeniasse, Slovakkiasse, Kõrgõzstani ja Moldovasse. Plaanis on piisonid asustada ka Saksamaale ja Hollandisse. Euroopa piisonit näeb ka Tallinna loomaaias.

Poolas asuv kari on samuti kunstlikult taastatud – varem metsas elanud 700pealine piisonikari hukkus Esimese maailmasõja ajal paraku saksa sõdurite ja kohalike salaküttide käe läbi. Praegune kari pärineb seitsmest allesjäänud loomast.