"Matkamine laadimata iPhone'iga võib olla kohutavam elamus, kui kohtumine karuga," on reklaamlause, mis peaks meelitama inimesi rahastama ja ostma uut, kaasaskantavat hüdroelektrijaama Blue Freedom.

Ligemale tuhat annetajat on viie kuuga andnud selle generaatori tootmisele 190 000 dollarit, väljas on juba generaatori teine põlvkond ja väljavaated ka tegelikult turgu leida on väga suured.

Blue Freedom kaalub vaid 400 grammi ja mahub seljakotti, töötamiseks vajab voolavat vett ja suudab laadida iga seadet, mis on ühendatav viievatise generaatori USB-pesasse. Kui lähed matkale, tuleb see vaid voolavasse ojasse pista ja ta juba töötab.

Idee selle seadme loomiseks tuli Saksamaalt, mehelt nimega Benedict Padberg, kes oli loodusfotograafina hädas, et kaamera akud ei kesta. Ta leidis ka kaaslaseks Massachusettsis tegutseva firma Concord, ja nii tegid nad valmis veegeneraatori igaühele.

Võimas algatus, kui arvestada, et 1,6 miljonit inimest maailmas ei saa endale elektriühendustki lubada. Kui sa oled kõrbes, siis pole selle seadmega midagi teha, kui aga oled vee ääres, siis juba on.

Hind, 319 dollarit tükist on siiski kallim mitmestki konkureerivast algatusest, mis toodavad elektrit matkal näiteks lõkketuhast või päikesevalgusest, aga kaasaskantava hüdroelektrijaama idee peaks omaette austust ära teenima.