Teadlased uurivad tõsimeeli teooriat, mille kohaselt teatud ametite ja elukutsete poole suunavad inimesi nende endi perekonnanimes sisalduvad seosed ja tähendused, vahendab The Daily Telegraph.

Nähtusele on kinnituseks mitmed tuntud tegelased nagu sprindi maailmameister Usain Bolt (bolt - ingl „sööst") või 18. sajandi luuletaja William Wordsworth (word's worth - „sõnaväärtus").

Viimaks on taolise kontseptsiooni, nn nominatiivse determinismi uurimisega ka akadeemilisel tasemel tegelema hakatud.

Ajakiri New Scientist vermis termini seoses tähelepanekuga, et mitmete teadusteoste ja -artiklite teemadel on märgiline seos autorite perekonnanimedega.

„Üks lugeja kirjutas meile, et oli ajakirjas British Journal of Urology märganud artiklit kusepidamatuse kohta, mille autoreiks olid J. W. Splatt (splat - „plartsatus, solin") ja D. Weedon (weed on - „pissis peale"), räägib ajakirja toimetaja John Hoyland. 

"Olin ise samal päeval toimetuses sattunud poolusteteemalisele teosele „Pole Positions: The Polar Regions and the Future of the Planet" („Nabaseisukohad: polaaralad ja planeedi tulevik"), autoriks Daniel Snowman (snowman - „lumemees"). Need kaks seika kohtusid mu peas ja ma mõtlesin, et selle taga peab midagi olema."

Praegu viiakse läbi uurimistööd nähtusele selgituse leidmiseks. Ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology ilmunud uurimus jõudis järeldusele, et inimesed valivad ebaproportsionaalselt suure tõenäosusega karjääri, mis meenutab mõnd nende nimedest.

Kalduvust näitlikustades viitab töö ebatavaliselt suurele protsendile hambaarstidele (ingl dentist), kelle nimeks on häälduselt ametinimetusele sarnane Denise või Dennis.

Autorid järeldasid, et nähtus ilmneb, sest inimesed eelistavad üldiselt asju, mis on nende isikuga seotud (näiteks tähemärke, mis esinevad nende endi nimes).

New Scientist juhib siiski tähelepanu asjaolule, et taoline järeldus ei selgita, miks mõnedel inimestel on küll valitud erialaga seonduv, ent negatiivse alatooniga nimi, nagu mitmetel arstidel nimega Pain (pain - „valu") või uroloog-konsultandil, kel nimeks Nicholas Burns-Cox (burns cocks - kõrvetab kürbi).