Ekspeditsiooni 3,8 kilomeetri sügavusele Põhja-Atlandi voogude alla on juba nimetatud teaduslikult kõige kõrgetasemelisemaks Titanicu vraki uurimise katseks pärast selle avastamist 25 aasta eest, vahendab AP.

Paarkümmend päeva vältav uurimisretk algab Newfoundlandist Saint John’sist 18. augustil ja leiab aset vraki päästmise ainuõigust omava ettevõtte RMS Titanic, Inc ja Massachusettsi osariigis tegutseva Woods Hole’i okeanograafiainstituudi koostöös.

Ekspeditsiooni raames ei koguta esemeleide, vaid sondeeritakse umbes 3-korda-5-kilomeetrit katvat rusuvälja, millele on laiali pillutatud sadu tuhandeid esemeid.

Ekspeditsioonist võtavad koos allveeteaduse tippude ja selliste organisatsioonide nagu USA riiklik ookeaniamet ja atmosfääriamet esindajatega osa mõned hukkumispaiga seni kõige aktiivsematest külastajatest.

Korraldajate sõnul muutub juurdepääs kogutavatele andmetele ja piltidele viimaks vabalt kättesaadavaks kõigile asjast huvitatuile.

“Esmakordselt kohtleme me seda kui arheoloogilist uuringut, millel on kaks peamist eesmärki,” ütleb ekspeditsiooni juht David Gallo. “Esimene on Titanicu ajalugu täpsustades aluse pärandit säilitada. Teine on välja selgitada, mis seisukorras vrakk õigupoolest on.”

Titanic põrkas jäämäega kokku ja uppus oma esimesel reisil rahvusvahelistes vetes 1912. aasta 15. aprillil. Õnnetuse käigus hukkus 1522 pardal viibinud inimest.

Pärast seda, kui rahvusvaheline töörühm eesotsas okeanograaf Robert Ballardiga Titanicu 1985. aastal avastas, on enamiku ekspeditsioonide käigus vrakki kas pildistatud või kogutud tuhandeid esemeleide portselannõudest ja kingadest laeva varustuseni.

Filmi “Titanic” režissöör James Cameron on samuti juhtinud ekspeditsioone eesmärgiga jäädvustada aluse vööri ja ahtrit, mis uppumisel kerest eraldusid ja lebavad nüüd sellest pool kilomeetrit eemal.

RMS Titanic viis viimatise ekspeditsiooni hukkumispaika läbi 2004. aastal. Atlanta kontserni Premier Exhibitions Inc. tütarettevõttena korraldab RMS Titanic laevalt pärinevatest esemeleidudest koostatud rändnäituseid, mida ettevõtte kinnitusel on kogu maailmas tänaseks vaatamas käinud kümned miljonid külastajad.

“Usutavasti ootavad hukkumispaigal avastamist veel paljud tõeliselt põnevad mõistatused,” kommenteerib Premier Exhibitionsi ja RMS Titanicu president ja tegevdirektor Chris Davino. “Oleme veendunud, et arvestatavat osa hukupaigast pole kunagi korralikult uuritud.”