Soosalu sõnul on vulkaan päevakorda tõusnud seoses hiljutise rahvusvahelise uuringuga, mis näitab lihtsalt, et vulkaan on aktiivsem, kui varasemalt arvati. "See ei tähenda, et see hakkaks kohe purskama," ütles Soosalu telefoniintervjuus.

Tema sõnul on Katla vulkaan liustiku all ning isegi juhul, kui see praegu purskama hakkaks, annaks seismilise aktiivsuse tõusu tuvastamine meile mitu päeva aega, et purske tagajärgedeks valmistuda. "Kõigepealt hakkab maapind värisema, kuid jää sulamine võtaks minu hinnangul umbes paar päeva," ütles ta.

"Tõeliselt oleks peamine oht esialgu kohapeal, kuna purse tooks endaga kaasa liustikutulvad," hindas Soosalu. Samas on tema sõnul islandlased vulkaanilise tegevusega hästi kursis ning riiklikud hoiatussüsteemid on välja töötatud nii, et kahju suudetakse minimaliseerida.

Oht ülejäänud maailmale, sealhulgas lennuliiklusele sõltub suuresti ilmastikuoludest, näiteks tuulest. "Ma usun, et seoses Eyjafjallajökulli purskega on vulkaanilise tuha mõjude kohta palju õpitud ning seekordne kahju ilmselt niivõrd suur ei oleks," ütles seismoloog.