Näiteks võib tegemist olla ka massaaži ja spa-protseduuridega. "Nõidu ei pea mitte alati tuleriidale saatma, teatud tingimustel võivad nad olla meie liitlased," sõnab Kaasik naljatades.

Akadeemiku sõnul tuleneb usaldus igasuguste posijate vastu inimkonna ajaloolisest taustast. On ju arstidel olnud ajalooliselt väga palju rolle: ravija, nõuandja, julgustaja, lohutaja.

Tänapäeval on ravija roll teaduslikus meditsiinis suurenenud ja teised rollid vähenenud, kuid emeriitprofessori sõnul kehtib vana ütlus - kes muretseb, see ei parane - ka tänapäeval. Ja seetõttu tulevad mängu sageli mitte päris teaduslikul alusel põhinevad meditsiinilised tegevused.

Kuid alternatiivseid meetodeid ei pea sugugi alati eitama või taunima. Teaduslik meditsiin on väga oluline haiguste ravimisel. Alternatiivne ja täiendav meditsiin tuleb eriti arvesse igasugustes terviseedenduslikes programmides, taastusravis, aga ka psühhosomaatiliste probleemide lahendamisel.

Keskealistel ja vanematel on ligi pooled kehalistest kaebustest tegelikult psühhosomaatilist päritolu või nende poolt võimendatud.