Aga uute, pragu veel käimas olevate teadusuuringute põhjal aga võib selguda, et DNA molekule võis Maakeral leiduda juba enne elu teket. Uuringutega tegeleb Matthew Powner Londoni University College'ist, mees, kel mõne aasta eest õnnestus luua DNAst veidi lihtsamat molekuli RNAd niisugustest ainetest, mida noorel Maakeral arvatavasti rohkesti leidus. Nüüd aga kirjeldab ta DNA loomise katseid ajakirjas Journal of the American Chemical Society, vahendab Vikerraadio "Teadusuudis".

Tal on läinud korda luua niiöelda noore Maakera ainetest enamvähem samasugune suhkrumolekul, mis esineb ka DNA molekuli koosseisus. Ja samamoodi on ta loonud ka molekuli, mis meenutab suure DNA molekuli üheks põhiosaks olevat lämmastikalust. Suhkur ja lämmastikalus on omavahel ka ühinenud, nii nagu DNAski asi käib.

DNA kujutab endast kahte pikka lämmastikaluste ahelat, millest igaühe küljes selline väike suhkrutükike on. RNA, see veidi lihtsam molekul, kujutab endast mitte kahte, vaid ainult ühte lämmastikaluste ahelat, igaühel samuti küljes suhkrutükk.

Ainult et DNA-suhkrut on keerukam sünteesida kui RNA-suhkrut, ja selles ka Powneri uuema saavutuse tähelepanuväärsus seisneb. Päris DNA see veel ei ole ja veidi tööd on veel ees, aga juba praeguse põhjal võib senisest julgemini arvata, et DNA molekul võib ka isetekkeline olla.

Vaata veel: DNA could have existed long before life itself (New Scientist)