Uurijate väitel ületasid prantsuse põlluharijad La Manche’i väina 6000 aasta tagasi ning tõid oma naabritele, kes toona veel odadega ringi jooksid, tsivilisatsiooni, vahendab Daily Telegraph.

Kanadas asuva Briti Kolumbia ülikooli akadeemikud uurisid tollest ajast pärit inimluid, puitu ja viljateri ning avastasid, et Briti elanikkond enam kui neljakordistus kõigest 400 aastaga.

Rahvastikuplahvatus oli nii kiire, et see ei oleks saanud juhtuda küttide-korilaste ühiskonnas. Seetõttu  järeldavad teadlased, et nii rahvastik kui ka põlluharimisalane oskusteave saabus Britanniasse Põhja-Prantsusmaalt.

Teadlased Mark Collard ja Simon Fraser usuvad, et esimese suurema rahvastikurände ajal asuti Prantsusmaa kirdeosast ümber Inglismaa lõunaossa. Järgmine väljaränne toimus sada aastat hiljem, mil suunduti Prantsusmaa põhjarannikult Šotimaale.

Kui prantslased jäänuksid tulemata, poleks Britid saanud üle võtta Gallia põlluharimistarkusi ning võinuks veel sajanditeks jääda küttide-korilaste ühiskonnaks, väidavad teadlased.

Uuring ilmus ajakirjas Journal of Archeological Science.