Kõik katses osalenud olid naised, kel oli ka kaksikõde. Mõnel identne, mõnel mitteidentne. Kokkuvõttes leiti, et kõige sagedamini vanemailt päritavad näoosad on piirkonnad vahetult ülal- ja allpool huuli, põsesarnad, ninaotsa kuju ning silma sisenurk. Nii ütleb sel nädalal ajakirjas Scientific Reports ilmunud uuring.

Teadustiim skaneeris kaksikute nägusid 3D-kaamerate ja spetsiaalselt selle ülesande tarvis loodud tarkvaraga. Tarkvara abil joondati üle nägude tuhandeid punktikesi ning siis vaadeldi, kui „kurviline“ iga nägu mingis konkreetses punktis on.

Siis võrreldi, kui sarnased on mõõtmistulemused identsete kaksikute vahel (neil on täpselt samad geenid) ning seejärel võrreldi mitteidentseid kaksikuid, kes jagavad vaid pooli geene. Sellest, missugused näoosad identsetel kaksikutel statistiliselt kõige sarnasemad olid, järeldati, et need peavad olema just sellised kõige tõenäolisemalt tänu geenidele (ja seeläbi vanematele).

Iga näoosa tõenäosus paigutati niinimetatud päritavusskaalale. Sellel võib päritavus jääda nulli ja ühe vahele ja mida suurem see mingi näo osa puhul on, seda tõenäolisem on ka see, et vastav näoosa võib just tänu geenidele vanema omale sarnaneda. Näoosade ja näojoonte päritavusskaala on paigutatud ka spetsiaalsesse tabelisse ja üldisesse 3D-näitesse, millega saab tutvuda SIIN. Lihtsustades - punased alad sealsel mudelil on enim päritavad.

Uurimisgrupi juht Giovanni Montana ütles, et teadmine, et meie näo väljanägemist kontrollivad geenid, on iseenesestmõistetav – paljudel on näojooni, mis on ilmselgelt vanematelt pärit ja identsetel kaksikutel ei tehta sageli üldse vahet. Kuid selle väljaarvutamine, millised näoosad on teistest tõenäolisemalt vanematelt päritavad, on seni keeruline olnud. 3D-mudeli ja algoritmi abiga on nüüd aga detailsed näoosade päritavuskaardid siiski valmis saanud.

Montana sõnul aitavad need tuvastada ka konkreetseid geene, mis mingitele näo osadele nende väljanägemise annavad. Geenide tuvastusest võib omakorda olla abi sel puhul, kui on vaja kuidagi näiteks ravida haigusi, mis võivad näovorme kahjustada ja muuta.