Värskest teadusuuringust tuleb välja, et nii nagu paljud loomad ja paljud taimedki, ühinevad ka bakterid koostööpõhistesse seltskondadesse, et siis omakorda teiste bakteriseltskondadega võidelda ja konkureerida, vahendas Vikerraadio "Teadusuudis".

Otto Cordero Ameerika Ühendriikidest Massachusettsi Tehnikainstituudist tegi koostööd kaasmaalastest ja prantslastest kolleegidega ning uuris Vibrionaceae sugukonda kuuluvate merebakterite elu.

Bakterite elus tuleb ette populatsioonidevahelisi sõdu, kus üks seltskond korraldab teise vastu invasiooni ja teine end siis jälle kaitseb. Relvadena kasutavad mõlemad pooled antibiootikume, aineid, mis peavad vastast kahjustama, aga mille vastu ise ollakse resistentsed ehk tundetud.

Cordero ja ta kolleegid tuvastasid nüüd molekulaargeneetiliste meetoditega, et igas nende vaadeldud bakteripopulatsioonis oli ainult mõni üksik isend, kes neid antibiootilisi aineid enda sees tootis.

Need üksikbakterid lõid seega niiöelda ühist hüve, millest teised sama bakteripopulatsiooni liikmed kasu said. Seega, peale konkurentsi esineb juba bakterite seas ka koostööd ja kes väga soovib, võib veidi liialdades rääkida ka bakterite vahelisest tööjaotusest ja nende algelisest ühiskonnastruktuurist.