Hüpokretiinid (ka oreksiinid) on kaks mõnekümne aminohappejäägi pikkust ajus sünteesitavat peptiidi, mis on olulised söögiisu, une-ärkveloleku rütmide ja motivatsiooni reguleerimisel, vahendab
ajakirjas PNAS ilmunud uuringut.

Kui varem on farmaatsiatööstus hüpokretiinidele tähelepanu pööratud seoses unehäiretega (arenduses on hüpokretiinide toimet blokeerivad ravimid unetuse ning toimet matkivad ravimid haigusliku unisuse vastu), siis nüüd on rohusegajatel alust tõsiselt kaaluda nende molekulide uurimist seoses nikotiinisõltuvusega.

Paul J. Kenny kolleegidega Sripps Research Institute’ist (USA) avastasid, et rottidele hüpokretiin-1 retseptorit blokeeriva aine süstimine vähendab oluliselt nende huvi nikotiini vastu (nikotiin kuulub ainete hulka, mida katseloomad enesele meeleldi manustavad) ning see on seotud nikotiinist saadava rahulolutunde vähenemisega.

Veel uuris Kenny grupp välja, et hüpokretiin-1 sisaldavad närvijätked suubuvad ajukoore osasse, mis kannab insula ehk saaresagara nime. Lisaks leiti, et insula sisaldab suures koguses hüpokretiin-1 retseptoreid.

Eelmisel aastal kirjeldati ajakirjas Science ilmunud uurimuses nikotiinisõltuvuse müstilist kadumist insulat hõlmava ajukahjustusega suitsumeestel. Käesolev töö aitab selgitada selle nähtuse neurobioloogilist mehhanismi.