110 kooli rohkem kui 15 000 õpilase vanematelt küsiti, kas nende lastel on pähkliallergia ning paluti kirjeldada laste esimese kuue elukuu menüüd.

Uurimusest nähtus, et lastel, keda oli elu esimesel poolaastal toidetud vaid rinnapiimaga, oli pähkliallergia ilmnemise tõenäosus poolteist korda suurem. Lapsed, kelle toiduvalikus leidus rinnapiima kõrval ka muid tahkeid ja vedelaid toiduaineid, olid aga pähkliallergiate eest kaitstud.

„Meie tulemused kinnitavad hüpoteesi, mille kohaselt ainuüksi rinnapiimaga toitmine ei kaitse lapsi pähkliallergiate eest, vaid võib, vastupidi, nende kujunemist koguni soodustada,“ märkis uurimuse autor Marjan Klaković.

„Ehkki arstid soovitavad imikut esimesel kuuel elukuul toita ainult rinnapiimaga, viitab aiva kasvav hulk uuringuid sellele, et rinnaga toitmine võib olla üha laiemalt leviva pähkliallergia põhjuseks," lisas teadlane.

Pähkliallergiate arvele langeb kaks kolmandikku kõigist surmaga lõppevatest, toiduainetega seonduvatest allergilistest reaktsioonidest,“ lisas ülikooli arstiteaduskonna professor Kljaković. „Oluline on mõista, milline võib seejuures olla imikuea menüü roll.“