Eesti Arhitektuurikeskuse (EAK) missiooniks on kaasaegse Eesti arhitektuuri ja linnaehituse edendamine ja arendamine, arhitektuurialase teadlikkuse kasvatamine, arhitektuuriinfo kogumine, vahetamine, vahendamine ja levitamine kodu- ja välismaal. EAKi eesmärk on integreerida teadmine ja kompetents arhitektuurist ühiskonna teiste valdkondadega, aidates kaasa arhitektuuriga seotud valdkondade arengutele ning uuendustele.

EAK loojate sooviks on ületada piire nii sotsiaalses kui kultuurilises mõttes, et jõuda erineva publikuni tegutsedes mitmetel tasanditel: nii üksikisiku, ühenduste, riiklikul, regionaalsel, rahvuslikul ja globaalsel tasandil.

Arhitektuurikeskuse üheks eesmärgiks on ellu viia Eesti arhitektuuripoliitikat.

Ike Volkov, Eesti Arhitektide Liidu (EAL) esimees märgib, et EALi viimaste aastate ühiskondlik tegevus avalike huvide ning kvaliteetse keskkonna eestseisjana on muutunud väga mitmeplaaniliseks. “Üks ühiskondlikel alustel vabast tahtest tegutsev loomeliit ei jõua ega saa tegeleda riiklikul, regionaalsel ja rahvusvahelisel tasemel eesti arhitektuurielu kõikide tahkudega. Eesti Arhitektuurikeskuse loomine on olnud aastaid jutuks ja loodud on mitmeid visioone. Hetkel on jõutud tegudeni kuid ühtlasi anname aru, et tööpõld on tohutu ja oleme veel päris alguses.”

EAK soovib teha aktiivset ja tulemuslikku koostööd teiste samalaadsete keskustega maailmas, Tallinna linnaga (kui 2011 aasta kultuuripealinnaga), erinevate ministeeriumite, samuti eraettevõtjate ja omavalitsustega sünteesimaks teavet ja erinevaid püüdlusi meie avaliku ruumi mõtestamisel ja loomisel.

EAK nõukokku kuuluvad Inga Raukas (EAL aseesimees) ja Jüri Soolep (EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan). EAL eestseisuse liige ja esimees aastatel 2006-2007, Ülar Mark, on juhatuse liige. EAK tegevjuhi konkurss korraldatakse lähiajal.