Briti teadlased leidsid, et kõrgema IQ-ga (arukuskvoodiga) mehed hindavad monogaamiat ja ühele partnerile truu püsimist rohkem kui nende vähem arukad sookaaslased, vahendab The Daily Telegraph.

Paistab aga, et naiste puhul seos seksuaalse tavamoraali ja arukuse vahel ei kehti. Seda, et nutikad naised elanikkonna keskmisest truumad oleksid, kogutud andmed uurijate sõnul ei kinnitanud.

Seosed avastas Londoni majandusteaduste ja politoloogia instituudi doktor Satoshi Kanazawa, kelle uurimus ilmus ajakirja Social Psychology Quarterly märtsinumbris

Uurimuse raames analüüsis ta kaht USAs läbi viidud mastaapset uuringut, mis keskendusid tuhandete teismeliste ja täiskasvanute ühiskondlikele hoiakutele ja IQ-le. “Nagu empiiriline analüüs näitab, hindavad intelligentsemad mehed monogaamset kooselu ja piirdumist ühe seksuaalpartneriga tõenäolisemalt kui vähem arukad mehed.”

Kanazawa väidab, et meestel täheldatud intelligentsi ja monogaamsuse korrelatsiooni juured peituvad evolutsioonilises arengus.

Ainupartneritruudus on evolutsioonilises mastaabis uudne omadus, millest ei saanud olla palju kasu ürginimesele, kes oli programmeeritud suguliselt valimatuks, väidab ta.

Kaasaegne maailm ei paku paljude seksuaalpartneritega meestele enam samasuguseid eeliseid — kuid ainult arukad mehed suudavad oma liigi psühholoogilisest taagast vabatahtlikult loobuda ning kohaneda uute käitumisnormidega.

Kanazawa uurimus näitas muu hulgas, et kõrgema intellektiga inimesed hindavad tõenäolisemalt sellised evolutsiooniliselt uudseid väärtuseid nagu liberalism ja ateism (loe SIIT!).