Tel Avivi ülikooli juurde kuuluva Sackleri arstiteaduste fakulteedi pediaatriateaduskonna professor Yitzhak Katz avastas, et imikutel, kellele anti varakult titepiimapulbrisse lisatud lehmapiima valku, ei kujune hiljem selle valgu suhtes allergiat, vahendab PhysOrg.

“Naised, kes andsid oma vastsündinutele enne 15. elupäeva igapäevaselt lehmapiima valku, välistasid lastel peaaegu täielikult lehmapiima valgu allergia kujunemise,” kirjutab ta ajakirja Journal of Allergy and Clinical Immunology viimatises numbris avaldatud töös.

Omasuguste seas kõige pikaajalisema ja mastaapsema uurimuse raames analüüsisid teadlased 13 019 imiku toitmislugusid. Lapsed, kes hakkasid lehmapiima valgu sisaldusega piimapulbrit saama esimesest viieteistkümnenda elupäevani, omandasid peaaegu täieliku kaitse lehmapiima valgu allergia (CMA) suhtes — tõenäosus allergia kujunemiseks oli neil 19 korda väiksem kui lastel, kes said lehmapiima valku pärast 15. elupäeva. CMA võib lastele ohtlik olla, põhjustades lööbeid, hingamisraskusi, šokki ja koguni surma, mistõttu taoline immuunsüsteemi varakult tugevdav teguviis toimib “vaktsineerimisena”.

Teadustöö üllatavad tulemused koorusid esile, kui Katz ja kolleegid hakkasid uurima, kas CMA-ga kaasneb ka allergia sojapiima suhtes. “Me isegi ei otsinud riskitegurit,” ütleb ta, lisades, et hoolimata varasematest sellesuunalistest tõenditest nad lehmapiima- ja sojaallergiate vahel seoseid ei tuvastanud. “Soja on endiselt täiesti mõistlik toidualternatiiv lehmapiima-allergiaga lastele,” ütleb Katz.

Hetkel ei oska pediaatriaprofessor öelda, kui palju pulbrit on kaitsva efekti tekitamiseks vaja manustada, ent soovitab rinnaga toitvatel emadel anda lapsele lehmapiimasegu ühe öise pudelitoitmise käigus.

Tel Avivi ülikooli uurimus pakub hindamatut teavet imetamisspetsialistidele ja tõenäoliselt ka maailma tervishoiuorganisatsioonile WHO, mis praegu soovitab emadel rinnapiimalt pudelipiimale üle minna kolmandal kuni viiendal elukuul. Just see ajavahemik on kõige ebasobivam lapsele lehmapiima pakkumiseks, avastas Katz. Kui laps pole lehmapiima valku varem saanud, soovitab ta selle menüüsse hõlmamisega oodata lapse aastasekssaamiseni.

Samuti annab uurimus kõige otsustavamaid andmeid lehmapiima valgu allergiate esinemissageduse kohta imikutel ja väikelastel. Suvalises populatsioonis on allergiatasemed endiselt kõrged — Katzi hinnangul 0,5% —, ent siiski palju madalamad kui mujal kirjanduses dokumenteeritud 2-4%.

Seda, kuidas lehmapiimaga toitmine võiks last kuni teismeliseeani tavalise lehmapiima-allergia eest kaitsta, on vaja põhjalikumalt uurida. Seni soovitab Katz toita vastsündinud last korra öö jooksul kvaliteetse piimapulbri-seguga — mis annaks ka isadele võimaluse veeta lapsukese seltsis kvaliteetselt aega, osutab ta.