Bristoli ülikooli ühiskondliku meditsiini teaduskonna uurijad hindasid kanepi potentsiaalseid terviseriske, eriti seda, kas selle uimastava ürdi tarvitamist saab põhjuslikult seostada vaimuhaigustega.

“Oleme jätkuvalt seisukohal, et tõendid kanepi skisofreeniat esile kutsuvate omaduste kohta ei ole ei eriti värsked ega tavakriteeriumide kohaselt sugugi veenvad. Näiteks annab meie hiljuti konstrueeritud mudel mõista, et selleks, et hoida ära ühtainsat skisofreeniajuhtumit, tuleks noormeeste ja neidude hulgas ennetada 3000 kuni 5000 raskekujulise kanepitarvitamise juhtumit, ning et ühe skisofreeniajuhtumi ennetamiseks peaksid kergekujulist kanepitarvitamist vältima veel neli kuni viis korda rohkem noori,” kirjutavad autorid.

“Meie järeldus on, et kõige tugevamad tõendid kanepikasutuse ja skisofreenia vahelise põhjusliku seose kohta kerkisid esile enam kui 20 aastat tagasi, ning et hiljutisemate tõendite veenvus ei pruugi olla kaugeltki nii suur, nagu on üritatud näidata.”

2007. aastal mainekas Briti meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud analüüsi kohaselt võib kanepi proovimine suurendada hilisemas elus psühhootilise haiguse väljakujunemise riski umbes 40 protsenti.  Pärast selle aruande ilmumist otsustas Suurbritannia parlament klassifitseerida kanepi tagasi narkootiliste ainete klassi B, mis muutis selle omamise karistatavaks kuni viieaastase vabadusekaotusega.

Bristoli ülikooli uurijad kritiseerisid uurimuses ka parlamendi otsust kanep ümber klassifitseerida, mis tänavu jõustus.

“Ainus võimalik kasu keelustamisest oleks kanepikasutuse pärssimine. Tõendid, mis näitaksid, et keelustamine nimetatud eesmärki tõhusalt teenib, on nõrgad või puuduvad üldse. Paistab, et kanepikasutuse trendid rahvastiku hulgas ei sõltu kuidagi kasutust ümbritsevatest keeldudest ja karistustest või nende puudumisest, ning näib, et üksikute kanepikasutajate kriminaliseerimine ei muuda nende tarbimisharjumusi tervislikkuse suunas,” kirjutavad uurijad kokkuvõttes.

Üldiselt hindasid uurijad kanepi kõige rängemaks ohuks tervisele selle seost tubakasuitsetamisega ning tubakasõltuvuse süvendamist.