Eksperdid tegid kindlaks, et emade ja tütarde näod lähevad kortsu ja lõtvuvad vananedes täpselt ühesuguse “mustri” alusel, vahendab Daily Telegraph.

Teadurid skannisid emade ja tütarde nägusid ning märkasid, et nende nahal ja pehmetel kudedel, eriti silmade ümbruses, ilmnes samasugune vananemise ja elastsuskao skeem.

Kõige ilmsemaks muutub sarnasus siis, kui tütar jõuab kolmekümnendate eluaastate keskele, väidavad uurijad, kes esitlesid tulemusi Ameerika ilukirurgide liidu konverentsil Washingtoni osariigis Seattle’is.

Matthew Camp ja tema kolleegid Loma Linda ülikooli meditsiinikeskusest Californias teatasid, et senini olid nägude vananemise uuringud toetunud suuresti vaatlustele ja olnud subjektiivsed. Nüüdne uurimus on esimene, mis tegelikult teaduslikult tõestab, et naisterahva ema tõepoolest peegeldab seda, kuidas hakkab toimuma naisterahva enda vananemine.

Vananemise täisspektri mõõtmiseks uuriti kümmet komplekti sarnaste nägudega emade ja tütarde paare vanuses 15-90 aastat.

Tipptehnoloogilise näokuvamis-tehnoloogia ja ruumilise raalmudeldus-programmi abil leidsid teadustöö autorid emadel lõtvumise ja mahukao järjekindla mustri, eriti silmade sisenurkades ja alumistel silmalaugudel.

Pisaranäärmete ja alumise silmalau ümber ilmnes “terviklik atrofeerumise ja regressiooni muster”. Silma ümbritsevate pehmete kudede analüüs paljastas, et neist kaovad elastsus ja priskus täpselt samamoodi.

Silma-aluste kottide eemaldamine ja muud silmalau-lõikused on Suurbritannias kiiremini kasvava nõudlusega ilukirurgia protseduure, populaarsuselt rinnalõikuste järel kohe teisel kohal.

Vananemismärke silmade ümber ja kotte silmade all põhjustavad vananemisega kaasnev naha elastsuse kadu ja lihaste lõtvumine. Silmalaugude juures on selle tulemuseks lõdva naha kuhjumine, mis vormub voltideks ülemistel laugudel ja tekitab alumistesse laugudesse süvenevaid vagusid.

Samaaegselt toimub nahaaluste lihaste lõtvumine, mis lubab silmi koobastes kaitsval rasvkoel esile tungida, jättes seega mulje “kottidest”.

Teadustöö tulemused kinnitavad asjaolu, mida rahvas — peamiselt meesterahvad — on varemgi märganud: nimelt, et naised vananevad sarnaselt oma emadele.

Üldiselt usutakse, et naised vananevad hullemini kui samaealised mehed, sest naiste näojooned ja vormid on vanusele, gravitatsiooni mõjudele ning lihaste ja elastsuse kadumisele altimad, seda peamiselt sellepärast, et nende näo kuju kaldub naha vananedes muutuma ovaalsest kandiliseks.

Konverentsil peetud kõnes nentis Briti esteetiliste ja ilukirurgide liidu endine president ja juhtivaid silmnäo iluravijaid (ingl facelift surgeon) Norman Waterhouse, et naiste vananemist hinnatakse meeste omast laastavamaks, sest nende nägu muudab vananedes kuju.

Mida vanem on naine, seda kandilisem on ta nägu, mis nooruses oli ovaalne. Meeste näod on aga kogu elu kandilised. Sellepärast lasevadki seda efekti korrigeerivaid ja samas kortse eemaldavaid näo-ilulõikuseid sagedamini teha naised.