Populaarsed multivitamiinid ja mineraalsed toidulisandid on enamikule normaalse toitumisega inimestest täiesti kasutud, väidab professor Brian Rathcliffe, lisades, et vitamiinidega liialdamine võib mõnel juhul ka ohtlik olla, eriti siis, kui muidu juba toitutakse tervislikult, vahendab Daily Telegraph.

Kui võtta korraga nii vitamiine kui kalaõlist toidulisandeid, võib vitamiin A ohutu taseme kergesti ületada, märgib Rathcliffe.

Maksa stimuleeriva A-vitamiini üleküllus põhjustab peavalusid ja südamepööritust. Pikemaajalisel üledoseerimisel võib see suurendada luid hõrendava osteoporoosi riski ning rikkuda pöördumatult silmad ja maksa.

C-vitamiini suured kogused, mida paljud võtavad siiras usus, et see kaitseb külmetuse eest, võivad üldiselt küll ohutud olla, kuid ebameeldivad mõjud maole ja seedimisele pole välistatud, ütleb Briti toidustandardite ameti ekspertnõustajast professor.

Suurte vitamiinidooside manustamine võib sekkuda ka retseptravimite toimesse, muutes neid kas kangemaks või lahjemaks, ning pärssida organismi võimet omastada muid vitamiine ja mineraale.

Briti teadusfestivalil ettekande esitanud teadlane osutas, et üksikisikuti varieerub ideaalne vitamiinivajadus väga suurel määral. Samas võtab miljonitesse ulatuv osa elanikkonnast tema sõnul toidulisandeid osana "topelt-ei-kärise"-suhtumisest tervishoidu.

"Inimesed ei pruugi eriti mõelda sellele, kui palju nad midagi manustavad või kas nad üldse midagi manustama peaksid," ütleb Aberdeeni ülikooli professor Robert Gordon. "Inimesed, kes võtavad vitamiinidega toidulisandeid, ei tee tõenäoliselt muud kui raiskavad oma raha ja kasvatavad vitamiinifirmade kasumeid.

Täiesti vabalt kättesaadavate multivitamiinisegude koostist arvesse võttes võib öelda, et kui võtate neid lisaks loomulikul moel omandatud vitamiinikogusele, ületate tõenäoliselt väga kiiresti ohutu annuse piiri. Tegu on valdkondadega, milles orienteerumata eksperimenteerimine pole kaugeltki ohutu.

Probleem on väga uus. Varem pole ajaloos olnud perioodi, mil nii märkimisväärne osa rahvastikust oleks taoliseid toidulisandeid tarvitanud.

Kahtlemata tuleks kõigepealt konsulteerida perearsti või dietoloogiga. Arvan, et inimestest oleks mõistlikum kulutada oma aega tervislikuma menüü koostamisele, mitte elada usus, et lihtsalt toidulisandi võtmisega tagatakse organismi ohutus."

Professor Radcliffe'i sõnul on kõige enam kuritarvitatavaks vitamiiniks C. Paljud inimesed usuvad ekslikult, et suured C-vitamiini annused tõrjuvad külmetushaiguseid, ütleb ta. Tegelikud teaduslikud andmed annavad mõista, et vitamiin C võib külmetushaiguse kestust küll lühendada, kuid ei hoia seda ära.

"Kui võtate suure doosi C-vitamiini, ütleme, 1,5 grammi, siis pool sellest läheb teist otse läbi, väljudes tualetis ja valmistades teile tee peal ebamugavust. Teine osa, arvatavasti veerand kuni kolmandik, kaob uriinis. Te olete manustanud elevandiannuse vitamiini ja suurem osa sellest rändab otse kanalisatsiooni!"

Looduslikul kujul leidub C-vitamiini tsitrusviljades ja pehmetes viljades, lehtjuurviljas, neerudes ja maksas.

Vitamiin A on teine näide potentsiaalselt ohtlikust mikro-toitainest, nendib Radcliffe. "Vajaliku koguse juba väga väike ületamine võib kaasa tuua soovimatuid nähte. A-vitamiini ohutut doosi on lihtne ületada, kui võtate multivitamiini ja sellele lisaks veel kalaõli."

Looduslikku A-vitamiini leidub rikkalikult piimatoodetes, vitamiinilisandiga margariinis ja maksas. Eriti ohtlik on selle üleannustamine rasedatele.

Suitsetajaid hoiatatakse üleliigse beetakaroteeni eest, mida esineb looduslikul kujul porgandites ja muudes eredavärvilistes toiduainetes, sest selle aine kõrgeid doose on antud rahvastikurühmas seostatud suurema vähiriskiga.