Parandamatute koordinatsioonipuudulike tuju ei paranda ilmselt ka äsjane avastus, et naistest ongi arukas John Travolta suguste vemmalsäärsete poosetajate poole piiluda. Tuleb välja, et head tantsijad on tõenäolisemalt tugevad ja saavad terveid järglasi, vahendab New Scientist.

Saksamaal Göttingeni ülikooli teadurid Nadine Hugill ja Bernhard Fink leidsid, et mehed, kelle tantsuliigutusi naised kütkestavaks ja enesekindlaks pidasid, olid füüsiliselt tugevamad neist, kelle tantsu peeti alaväärtuslikuks.

"Me teame juba, et naised kasutavad meestele hinnangu andmisel staatilisi märke nagu näo ja keha omadused," ütleb Fink. "See uuring näitab, et ka dünaamilisi märke nagu tantsuoskus võib kasutada meeste tugevuse ja domineerivuse ehk põhimõtteliselt staatusetunnuste kvaliteedi hindamiseks."

Uurijad salvestasid videoklippe, milles 40 heteroseksuaalset meessoost tudengit pandi tantsima Robbie Williamsi pala "Let Me Entertain You" trummipartii saatel. Osalejad kandsid valgeid kombinesoone, nende riietuse, nagu ka näo ja kehakuju varjamiseks kasutati hägustavat filtrit. Käepigistuse tugevust mõõdeti dünamomeetriga.

Ilma helita videoid lasti vaadata 25 naistudengil, kes hindasid tantsijate veetlevust, samal ajal kui teised 25 hindasid nende enesekindlust. Isegi pärast kehakaaluteguri arvessevõtmist oli ilmne, et tugevuseskoori ja nii tajutud veetlevuse kui enesekindluse vahel valitseb tugev korrelatsioon.

Fink oli juba avastanud, et mehi, kes said üsas rohkem testosterooni, mille näitajaks on nimetissõrme ja sõrmusesõrme suhteliste pikkuste vahe, hindasid nende tantsuvideoid vaadanud naised veetlevamaks, domineerivamaks ja mehelikumaks. Samuti on teadlased näidanud, et üldiselt peavad naised väga mehiste näojoontega mehi kütkestavamaks, eriti ovulatsiooni eel ja ajal.

"Evolutsiooni seisukohast on see mõistlik. Võime valida nähtavate märkide põhjal kvaliteetsemaid isaseid on sugulise valiku kaudu tõenäoliselt mõningatele emastele eelise andnud," leiab Ühendkuningriigi Kesk-Lancashire'i ülikooli evolutsioonipsühholoog Gayle Brewer.

Siiski pole kõik kadunud ka nende jaoks, kellel elevant on tantsuvarvaste otsas trampinud. "Kui võistlemine pole võimalik, tuleb mängureegleid muuta. Näiteks hoiduda tantsupõrandalt eemale ja demonstreerida oma häid külgi muul moel, näiteks daamile kokteili välja tehes või näidates üles hoolitsevust, tähelepanelikkust ja head vestlusoskust," ütleb Brewer.