Esimene, mis prognoosib tulevikku kümme aastat pärast mullust toidukriisi, mille raames toidu hind hüppeliselt kerkis, väidab, et planeedil on ohtralt kasutamata viljakat maad, kus vilja juurde kasvatada, vahendab NewScientist.

"Praegu kogu maailmas kasutuses olevale 1,4 miljardile hektarile põllumaale saab lisada veel 1,6 miljardit hektarit, ning üle poole sellest täiendavast põllupinnast asub Aafrikas ja Ladina-Ameerikas," seisab OECD ning ÜRO toidu ja põllumajanduse organisatsiooni FAO koostatud aruande kokkuvõttes.

Täiendavaid tõendusi pakub teine aruanne, mille avaldasid ühiselt FAO ja Maailmapank ja kus leitakse, et 400 miljonit hektarit maad 25 Aafrika riigi territooriumidel on põllumajanduskõlbulik.

Uue põllumaa tekitamise mudelid on juba olemas Tais, kus väikepõllumehed on kuivendusprobleemide ja viljatu pinnase tõttu algselt põllumajanduslikult perspektiivituks tunnistatud piirkonnad suisa küllusesarveks muutnud.

Nagu Taiski, saabub edu Aafrikas siis, kui väiketalunikud põllumajanduse abil vaesusest välja aidatakse. Seda tuleb toetada tugevate valitsusepoolsete meetmetega, millega tagatakse talunike õigus maale, teatavad mõlemad aruanded.