Selgitamaks välja, kas inimeste tujul on mingi mõju nende võimele jätta meelde pisidetaile, panid New South Wales'i ülikooli teadlased poe kassaletile kümme pisiasja, mille seas oli mängukahur, punane buss ja hoiupõrsas. Seejärel küsisid nad kauplusest väljujatelt, mitut asja need suutsid meenutada., vahendab AFP.

Teadlasterühma juhi Joseph Forgase sõnul suutsid inimesed külma, tuulise ja vihmase ilmaga - ühtlasi mängis poes taustaks klassikaline muusika - meenutada kuni kolm korda rohkem esemeid kui selge ja päikesepaistelise ilmaga.

Vihmasteöl päevadel esines ostlejatel ühtlasi vähem valemälestusi asjadest, mida letil tegelikult ei olnud, ütles Forgas.

„Me eeldasime ja suutsime tõestada, et ilmast sõltuv paha tuju parandab mälu," kirjutavad teadlased Journal of Experimental Social Psychology avaldatud uuringus. „Pahatujulised ostlejad näitasid üles paremat mälu ja eristamisvõimet."

Forgase sõnul aitas paha tuju inimestel paremini koondada oma tähelepanu ümbritsevale ja pani neid hoolikamalt ja täpsemalt mõtlema. Õnnetunne aga pigem vähendas tähelepanuvõimet ja suurendas unustamist ning enesekindlust.