Instruktorid värvanud reisikorraldusfirma võttis ühendust Ted Pieschiga, kelle juhtimisel koostatud teadustöö, mis DNA-uuringute põhjal kala uue liigina määratleb, vahendab agentuur AP Ameerika ihtüoloogide ja herpetoloogide liidu ajakirja Copeia.

Kala kuulub perekonda antennariidae, mida muu hulgas iseloomustavad keha mõlemal küljel jalasarnasteks arenenud uimed. Ometi puuduvad perekonna muudel liikidel mitmed käitumuslikud omadused, mis ilmnevad psychedelica juures.

Näiteks tõukavad nad iga kord merepõhja puudutades end uimedega ülespoole ja purskavad tillukestest lõpusepiludest veejugasid, mis neid edasi liigutavad. See komme koos ebasümmeetrilise sabaga paneb kalad veidral ja kaootilisel moel ringi põrklema.

Loodushoiule keskendunud rahvusvahelise mittetulundusorganisatsiooni Conservation International mereuuringute programmi vanemnõustaja Mark Erdman ütleb, et tegu on põneva avastusega.

“Konnkalalisi peeti suhteliselt tuntud kaladeks, ning sellise uue liigi leidmine on tõepoolest märkimisväärne. Tegu on hämmastava loomaga,” ütleb ta, lisades, et kala triibud peaksid tõenäoliselt matkima koralli. “See tõstab esile antud piirkonna meeletut mitmekesisust ja tõika, et seal — nii Indoneesias kui ka Korallikolmnurgas tervikuna — on endiselt paljugi meile tundmatut.”

Rusikasuuruse sültja kala keha katavad paksud nahavoldid, mis kaitsevad teravate servadega korallide eest. Psychedelical on lapik nägu ettepoole suunatud silmadega nagu inimesel ning hiiglasuur ammuli suu.