Vatikani kõrge ametnik, peapiiskop Gianfranco Ravasi teatas, et Darwini evolutsiooniteooria ja kristlus sobivad kokku, ning et evolutsiooniidee ei olnud võõras isegi keskaja teoloogidele Augustinusele ja Thomas Aquinasele. Ravasi osutab, et Rooma-Katoliku Kirik pole Darwini teoseid kunagi ametlikult hukka mõistnud.

Samuti lükkab Vatikan tagasi spekulatsiooni, et paavst Benedictus XVI toetab kreatsionismist välja kasvanud ja intelligentse disaini nime all tuntuks saanud teooriat, mis väidab, et elusorganismide arengut saab seletada ainult kõrgema, "intelligentse väe" tegemiste kaudu. Nimelt andis paavst oma heakskiidu järgmisel kuul toimuvale Darwinile pühendatud konverentsile vaatamata sellele, et intelligentset disaini analüüsitakse seal kui kultuurilist, aga mitte kui teaduslikku või religioosset fenomeni.

Darwini rehabiliteerimisega alustas kirik õigupoolest juba 1950. aastatel, mil paavst Pius XII kirjeldas darvinismi kui „paikapidavat” teaduslikku käsitlust inimese arengust. 1996. aastal ütles Johannes Paulus II, et darvinism on midagi „enamat kui hüpotees”.

Roomas asuva Piiskopliku Santa Croce ülikooli teoloogiaprofessor Giuseppe Tanzella-Nitti tõdeb, et juba 4. sajandil elanud teoloog Augustinus teadis, et suur kala sööb väikest kala, ja et eluvormid on aja jooksul tasapisi muundunud. Sarnaseid mõtteid on mõtelnud ka hilisem keskaja teoloog Aquino Thomas. „Mina toetan arvamust, et evolutsioonideel on koht kristlikus teoloogias,” ütleb ta.

150 aasta möödumist Darwini peateose „Liikide teke” ilmumisest peab vajalikuks meeles pidada ka anglikaani kirik. Kirik tunnustab oma internetilehel Darwini tööd ning märgib, et teadus ja kirik ei pea olema vaenujalal. Mitmel leheküljel antakse ülevaade Darwini elust ja evolutsiooniteooriast kui „märkimisväärsest teaduslikust progressist”.

Samas lükatakse ümber väide, nagu olnuks Darwinil kirikuga halvad suhted. Anglikaani kirik tervikuna ei mõistnud teda kunagi hukka, ja ehkki Darwin kaotas usu jumalasse, ei saanud temast kiriku vastast või mittereligioosset inimest, väidab kiriku veebileht.