Satelliit Ibuki (e.k hingeõhk) ja seitse väiksemat tehiskaaslast lennutati orbiidile Jaapani H2A raketiga. Jaapani kosmoseagentuuri JAXA sõnul läks start edukalt, vahendab Associated Press.

Iga saja minutiga maakerale tiiru peale tegeva Ibuki ülesandeks on koguda järgmise viie aasta jooksul informatsiooni kasvuhoonegaaside tasemete kohta. Andmeid jagatakse nii NASA kui ka teiste kosmose- ning teadusorganisatsioonidega.

Ibuki, asjaosaliste kinnitusel esimene omataoliste seas, on varustatud optiliste anduritega, mis mõõdavad Maalt peegelduvat valgust ja selle kaudu süsihappegaasi ning metaani sisaldust õhus.

Praegu jälgib kasvuhoonegaaside levikut kogu maailmas 282 maapealset teadusjaama. Ibuki laiendab oluliselt seniseid võimalusi, sest näiteks arengumaades ei ole kliimamuutuste või heitegaaside jälgimisega seni põhjalikult tegeletud.

Ibuki lendab 670 kilomeetri kõrgusel ja mõõdab süsihappegaasi ning metaani hulka 56 000 määratud asukohast. Rakett startis reedel, 23. jaanuari hommikul Jaapani Tanegashima saarel asuvalt kosmodroomilt.

Koos teadusmissiooniga üles lennutatud seitse satelliiti on Jaapani jaoks tähtsad ka seetõttu, et Jaapan suutis sellega näidata oma võimekust konkureerida üleilmsel kosmosetranspordi turul.

JAXA kinnitusel maksis H2A raketi ülessaatmine 96 miljonit dollarit ehk 1,174 miljardit krooni. Konkureeriva Vene päritolu Proton-raketi ülessaatmine maksab näiteks neli miljonit dollarit rohkem.

Järgmine kommertslaadungiga rakett kavatsetakse Jaapanis kosmosesse lennutada 2011. aastal.