Uus põlvkond valgusteid LED-valgusteid, mis põhinevad valgust kiirgavatel dioodidel, vahetavad lähiaastatel välja harilikud hõõgpirnid. Lisaks keskkonnasäästlikkusele ja majanduslikule kokkuhoiule võimaldab see tehnoloogia edasiarendusi ka paljudes erinevates valdkondades, näiteks tervishoius, transpordisüsteemides ning arvutites, vahendab
Physorgi uudist.

“LED on fotoonika jaoks sama oluline edusamm kui transistor oli elektroonikale. See tehnoloogia võib radikaalselt muuta kogu valguse kasutamise maailma,” kirjutavad uuringu autorid Fred Schubert ja Jong Kyu Kim.

Teadlased saavad kontrollida iga LED-ide poolt toodetud valguse aspekti, mis võimaldab valgusallikaid optimaalselt kasutada pea igas olukorras. LED-id vajavad 20 korda vähem energiat kui tavalised lambipirnid ning viis korda vähem energiat kui säästupirnid.

Kui kõik maailma lambipirnid asendataks LED-lampidega kümne aasta jooksul, oleks sellest saadav kasu Schuberti ja Kimi hinnangul järgmine:

* Kokku hoitaks 1,9 × 1020 džauli energiat

* Kokku hoitaks 20 triljonit krooni

* Süsinikdioksiidi emissioon väheneks 10,68 miljardi tonni võrra

* Naftat kuluks 962 miljonit barrelit vähem

* Üle kogu maailma kaoks vajadus 280 elektrijaama järele

Schubert ja Kim rõhutavad, et kuigi LED-tehnoloogia on väga paljulubav juba ainuüksi valgustusseadmetes, ei tohiks seda võtta kui lihtsalt hõõglampide asendajat. See võimaldab teadlastel välja töötada ka uusi tehnoloogilisi saavutusi, mida praegu isegi ette kujutada ei osata.

“Kui LED-tehnoloogiat laialdaselt kasutataks, saaks reostust suurtes kogustes vähendada, raha kokku hoida ning fotoonikaseadmetele uusi senitundmatuid rakendusi leida. Nii võiks fotoonikast saada lahendus paljudele inimkonda rõhuvatele probleemidele,” kirjutavad teadlased. “Kui vaadata lihtsast hõõglampide asendamisest kaugemale, avaneb terve uus peatükk fotoonika ajaloos: valgusallikad, mis on kontrollitavad, arukad, häälestatavad ning suhtlemisvõimelised.”

Võimalikud rakendused oleksid kiire bioloogiline rakkude tuvastamine, interaktiivsed maanteed, taimede kasvu kiirendamine valgusega ning parem tugi inimese ööpäevastele rütmidele, mis vähendaks sõltuvust unerohtudest ning kindlat tüüpi kasvajate tekke tõenäosust.