Beckley Fond, heategevuslik organisatsioon, mille nõustajate hulka kuulub staažikaid akadeemikuid Suurbritanniast ja mujalt, teatas, et kanepi keelustamine ei avalda mingit mõju pakkumisele turul ning muudab tarvitajad kurjategijateks, vahendab teadusportaal PhysOrg.com.

“Ehkki kanepil võib olla tervisele, kaasa arvatud vaimsele tervisele kahjulikke mõjusid, on see suhtelise kahjulikkuse mõttes märksa ohutum alkoholist või tubakast,” ütleb Fondi Ülemaailmse Kanepikomisjoni aruanne.

Briti valitsus üritab saavutada kanepi ümberklassifitseerimist B-klassi uimastiks; seni on kanep arvatud vähem tõsiseks C-klassi uimastiks.

Eriti on ametivõimud mures kange sordikanepi kasvava osakaalu pärast turul. Umbes 80 protsenti kanepist tingitud haigushoogudest on esinenud kange kanepi tarvitajail. Ametlik statistika näitab kange sordikanepi pruukimise põhjuslikku seost vaimse tervise häiretega.

Heategevustrust Beckley Fond väitis, et kogu maailmas on kanep tõestatult põhjustanud vaid kaks surma, samas kui alkoholi- ja tubakakasutus tapavad ainuüksi Suurbritannias hinnanguliselt 150 000 inimest aastas.

“Palju kanepiga seonduvad hädad on tegelikult keelustamise tulemus, eriti vahistamistest ja vabadusekaotustest tulenevad ühiskondlikud probleemid,” ütles Fondi aruanne.

“Ainus võimalus noori üha kangemate uimastite tarvitamisest säästa on turu reguleerimine,” lisas dokument.

Otsus lahterdada kanep rängemaks ja karistusväärsemaks B-kategooria uimastiks (klass, kuhu kuuluvad ka näiteks amfetamiinid) on kannapööre Briti leiboristlikule valitsusele.

Kanepi juriidiline staatus alandati C-le Tony Blairi peaministriks oleku ajal, kuid praegune peaminister Gordon Brown teatas otsusest see üle vaadata varsti pärast ametisse astumist mullu juunis.

Viimaste üldvalimiste ajal 2005. aastal toimunud kanepi positsiooni ülevaatamise tulemusel selle C-klassi staatust ei muudetud.

Tõlkinud Mart Kalvet.